NEDJELJNI ŠOU!

A sad ludnica: Finale ledolomaca pred 15.000 navijača

23.01.2011 u 08:11

Bionic
Reading

Hrvoje i Jan borit će se u nedjelju za naslov najboljeg hrvatskog ledolomca, ali i za put u dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Pred 15.000 navijača svoju će finalnu trku imati u drugoj pauzi utakmice Medveščaka i Vienna Capitalsa

Dvojica najboljih ledolomaca iz subotnjih kvalifikacija odmjerit će snage za konačnu pobjedu pred više od 15.000 navijača u zagrebačkoj Areni. Riječ je, naravno, o finalu Red Bull Crashed Ice natjecanja te o Hrvoju Starjačkom i Janu Žižanoviću koji su zaslužili epitet najboljeg i naspretnijeg dvojca na klizaljkama u Hrvata. Finale koje će odrediti konačnog pobjednika i putnika za nizozemski Valkenburg održat će se u nedjelju navečer, u pauzi između druge i treće trećine utakmice Medveščaka i Vienne Capitalsa.

Subotnje kvalifikacije pokazale su što sve klizači moraju znati i umjeti ne bi li nadvisili konkurenciju. Osim brzine, eksplozivnosti i koordinacije, morali su imati i koncentraciju da ne sruše čunjeve, kondiciju za nezgodne skokove preko prepreka, ali i sreće u dual borbama. Sve to, pa i više od toga pobjednički dvojac morat će pokazati u nedjelju. Osim sa suparnicima, borit će se i s tremom zbog same činjenice da su u finalu vrlo cijenjenog natjecanja, koncentracijom koju će im nesumnjivo navijanjem remetiti ionako raspjevane tribine te s hladnokrvnošću kako bi bez pogreške prošli stazu. Neće biti lako!

Na kraju, red je i predstaviti finaliste. Riječ je o mladim dečkima kojima je sport u krvi.

Hrvoje Starjački, 24-godišnji Zagrepčanin, vikendima rekreativno igra hokej na ledu. No, ne zapostavlja ni stare ljubavi - boardanje i skejtanje. I kliže kad god stigne. I posao mu je sportski, radi u surf shopu. Starjački se za natjecanje prijavio među prvima, još prije mjesec dana, ali je u Arenu u subotu stigao posljednji, kad su prijave već krenule prema sucima na ledu!
 

Pod reflektorima najveće hrvatske dvorane na led su u subotu izašla 32 ledena ratnika, a dan kasnije snage za konačni trijumf odmjerit će samo dvojica - Hrvoje i Jan!

'Izboriti finale hrvatskog Red Bull Crashed Icea je nešto neopisivo', priča s ushićenjem. 'Uzbudljivo je bilo iskušavati svoje granice, a adrenalin te samo tjera dalje. Prijavio sam se iz zabave. Hokejaši poput Tomislava Grozaja ili Džebe (Igor Jačmenjak) puno su češće na ledu i zato sam ih smatrao favoritima, pa nisam očekivao da ću se ja probiti do finala', rekao je.

Jan Žižanović prijavio se posljednji, čekao ga je startni broj 72, a već je u prvoj utrci prvog kruga kvalifikacija projurio kroz 10 prepreka za rekordnih 19.04 sekundi. Dvadesetogodišnji napadač druge momčadi Medveščaka (Team Zagreb) također je sam sebe iznenadio. Zagrebačkom studentu ekonomije ni ostali sportovi nisu strani, u prvom redu jahanje. Očito ga ono čini stabilnijim i na ledu.

'Bilo je iscrpljujuće, naročito u knock-out fazi. Hokej mi je pomogao i u smislu izdržljivosti', kazao je nakon tri eksplozivne izvedbe u samo 45 minuta eliminacijskih utrka. U osmini finala i polufinalu opet je išao ispod čarobne granice od 20 sekundi. 'Bit će fora nastupiti pred rasprodanom Arenom', zaključuje Žižanović uoči utrke života.