NIJEMCI I DALJE KOPAJU

HNL: Popis od 15 navodno namještenih dvoboja

24.09.2010 u 22:12

Bionic
Reading

Nedugo nakon što se utišala afera oko navodnog namještanja derbija u finalu Kupa, na pomolu je nova runda istrage na istu temu

Jutarnji list ekskluzivno doznaje da njemačka policija i tužiteljstvo u Bochumu imaju popis od 15 nogometnih dvoboja u Hrvatskoj za koje sumnjaju da su namješteni. Svi dvoboji odigrani su u 2009. godini.

Nije još poznato je li 'hrvatski kladioničarski don' u Berlinu, Ante Šapina, progovorio o sumnjivim poslovima u kojima je sudjelovao, ali u njemačkim spisima se ovaj put nalaze i imena. U dvoboju Zadra i Šibenika spominje se vanjski suradnik NK Zadar Reno Sinovčić te još petorica Zadrovih prvotimaca.

Njemački organi su sva saznanja proslijedili hrvatskim institucijama, ali njihov slučaj se temelji na prisluškivanim razgovorima, što se u Hrvatskoj zakonski ne može koristiti kao dokaz.

Na popisu je i dalje sporno finale Kupa, za koji je HNS odbacio istragu, te još po dva dvoboja u kojima su sudjelovali Dinamo i Hajduk, a u više od polovine navedenih dvoboja uključen je NK Zadar. Osim njih, prednjače aktualni drugoligaši iz Sesveta, a od prvoligaša koji su i lani bili u tom društvu, nema Rijeke, Osijeka, Slaven Belupa, Karlovca, Intera i Istre 1961.

POPIS UTAKMICA POD ISTRAGOM:

Šibenik - Zadar 0:0, Segesta - Slavonac 0:0, Hajduk - C. Sesvete 5:0, Zadar - Cibalia 3:1, C. Sesvete - Inter 0:3, Dinamo - Hajduk 3:0, Zadar - Šibenik 2:1, C. Sesvete - Dinamo 2:5, Varteks - Lokomotiva 2:1, Dinamo - Zadar 2:0, Zadar - Hajduk 0:3, Zadar - C. Sesvete 1:1, Zagreb - Zadar 3:1, Zadar - C. Sesvete 2:0, Međimurje - Lokomotiva 0:3