JAVNA TRIBINA

Kregar: Dinamo mora ustupiti Statut

30.08.2010 u 21:49

Bionic
Reading

Javnoj tribini 'Dinamo sutra' u organizaciji navijača plavih prisustvovalo je stotinjak navijača. Organizatorima, ujedinjenim navijačima Dinama, odazvali su se Josip Kregar, Boško Lozica (Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport), Davor Bernardić (SDP) i Boris Šprem (predsjednik Skupštine Grada Zagreba). Uz njih su bili i predstavnici navijača Dinama Thomas Bauer i Danijel Hrnjak

Iz NK Dinamo se, zbog sjednice Izvršnog odbora, nije pojavio nitko, kao ni od predstavnika drugih stranaka, od čega se, prema riječima organizatora, jedino Jasen Mesić (HDZ) pismenim putem ispričao zbog nedolaska.

Već sam uvod prekinuo je Vlado Bogdanović, gospodin koji je prema vlastitoj tvrdnji 50 godina član NK Dinama, te je napao organizatore da su pozvali samo prestavnike SDP-a na tribinu. Gospodinu je objašnjeno da se nitko drugi nije odazvao, na što je uslijedilo pitanje gdje su Dinamovi igrači, bivše legende kluba. Pa doista, i mi se pitamo, gdje su legende kluba kada se razgovara o budućnosti zasnovanoj na transparentnosti i zbližavanju s navijačima.

Većina diskusije vodila se oko Statuta kluba, pri čemu je jasno istaknuto, posebice od strane g. Kregara, kako je nezakonito da građani (prije svega članovi kluba kojih je bilo mnogo i na samoj tribini) ne mogu dobiti uvid u klupski Statut. I Kregar i Šprem su se obvezali već sutra beskompromisno zatražiti objavljivanje Statuta u cilju budućeg ustroja kluba koji bi se zasnivao na transparentnosti poslovanja. Također, Kregar je naglasio i kako su moguće i inicijative čak i promjena nekih zakona (prije svega Zakona o športu) s ciljem povećanja transparenosti sportskih klubova u Hrvatskoj.

U drugom, znatno kraćem dijelu diskusije, samo ukratko su prezentirani modeli eventualnog budućeg ustroja kluba. To su, zasada kao prijedlozi, privatiziranje kluba, tj. preustroj u dioničko društvo, ili pak nastavak rada kao udruga građana, ali po uzoru na najpoznatiji model (onaj španjolski) tzv. sociosa. Istaknut je primjer Barcelone gdje svaki član kluba (socios) ima određena prava, pri čemu je najvažnije ono da svaki član ima glas u izboru vodstva kluba. Naravno, istaknuto je i kako je nemoguće kopirati taj model u Hrvatskoj, no i kako ga je moguće prilagoditi našim uvjetima i, posebice, našim zakonima.

Posebno je egzaktan bio dugogodišnji Dinamov navijač Darko Zlodi i nekoliko puta postavio vrlo jasna pitanja gostima. Jedno od njih je bilo i 'gdje ste bili posljednjih 10 godina', ciljajući kako nije od jučer Zdravku Mamiću dopušteno ovakvo vođenje kluba (cilja se na netransparentost i nedemokratičnost). Također je g. Zlodi vrlo interesantno poentirao kada se povela priča o prvoj privatizaciji kluba, a koja je završila stečajem. Nju su, naglasio je Zlodi, proveli u vrijeme kada je vlasnik i predsjednik kluba bio Miroslav Ćiro Blažević, a uz njega je tada bio i Zdravko Mamić.

Zaključak je kako je ovo samo početak borbe za približavanje NK Dinama i navijača te za transparentost poslovanja i demokraciju u klubu, što neminovno zahtijeva preustroj. Nova tribina trebala bi se održati za dva tjedna i ponovno će pozvani biti svi. Također, žalosno je da se priča o budućnosti kluba i približavanju navijačima vodi bez predstavnika kluba, kao i klupskih legendi, stoga je naglašeno kako su navedeni dobrodošli i nepohodni za sve daljnje rasprave.

Na kraju je postavljeno i pitanje nastavlja li se bojkot. Odlučeno je da se on nastavlja, no navijači plavih koji ne dolaze na utakmice spremni su razgovarati o prestanku, ali nakon što se osjeti pozitivna klima oko razgovora o izmjenama Statuta kluba i otvaranja kluba njegovim navijačima!