NEZADOVOLJNI VARAŽDINCI

White Stonesi protestiraju zbog policijske brutalnosti

28.08.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Uz ispriku svima koji su se na bilo koji način osjetili ugroženim na Korzu, White Stonesi ističu da paljenje tri baklje nije nikoga dovelo u opasnost, ali je policija ipak intervenirala, što se nije dogodilo dan kasnije na koncertu u Starom gradu, gdje se okupilo neusporedivo više ljudi, posjetitelja Špancirfesta

Ozljede navijača nakon 'razgovora' s policijom



Ivica Kruhoberec

Udruga navijača White Stones najavljuje na utakmici NK Varaždin - NK Karlovac nastavak prosvjeda 'Volimo svoj Grad, ali ne damo Varteks' protiv promjene imena varaždinskog prvoligaša, zbog čega je prije tjedan na središnjem varaždinskom trgu intervenirala i policija.

'Iznimno smo nezadovoljni tretmanom policije koja je privela nekolicinu naših članova jer, ponavljamo, nismo ugrožavali nikoga. Dapače, prosvjedovali smo protiv promjene imena našeg kluba bez narušavanja javnog reda i mira, u maniri istinskih navijača, otpjevavši nekoliko navijačkih pjesama, bez vrijeđanja bilo koga. Možda smo noseći majice s natpisom 'Ne damo Varteks' nekoga isprovocirali?', pitaju u Udruzi navijača White Stones.

Uz ispriku svima koji su se na bilo koji način osjetili ugroženim na Korzu, navijači varaždinskog nogometnog prvoligaša ističu da paljenje tri baklje nije nikoga dovelo u opasnost, ali je policija ipak intervenirala, što se nije dogodilo dan kasnije na koncertu u Starom gradu, gdje se okupilo neusporedivo više ljudi, posjetitelja Špancirfesta.

Ni njihova vika, kako dodaju, nije mogla biti povod za intervenciju, 'jer na našem festivalu dobrih emocija ulice su gotovo 24 sata pune glazbe i galame, kako zabavljača, tako i posjetitelja, a većina sigurno višestruko nadmašuje decibele našeg kratkog pjevanja i navijanja'.

'Količina alkohola u krvi privedenih također ne može biti opravdanje za grubo i ponižavajuće privođenje na središnjem gradskom trgu. Jer ako policija ide tim mjerilom, slobodno bi mogla početi privoditi svakog prosječnog posjetitelja Špancirfesta koji se danonoćno zabavljaju u nebrojenim šatorima s pivom i kafićima diljem grada', tvrde u Udruzi navijača White Stones.

O nekakvom divljanju, kako dodaju u priopćenju, stoga ne može biti ni govora, a nečim sličnim tučnjavi, što se spomenulo na redovnoj konferenciji u PU varaždinskoj, jedno se može okarakterizirati 'neprimjereno grubu i nepotrebnu primjenu sile policije'.

'Policijski službenici odnosili su se prema pojedinim članovima naše udruge iznimno grubo, a bez ikakvih objašnjenja, još manje razloga. Upravo takav nasilan odnos domaće policije prilikom privođenja jako nas smeta i iznimno vrijeđa, tim više što se tako ne postupa kada su u pitanju druge navijačke skupine kada gostuju u Varaždinu', ističe se u priopćenju te navodi da će privedeni dati protutužbe policijskim djelatnicima zbog nanošenja tjelesnih ozljeda.

Policijsko priopćenje

Na priopćenje navijačke skupine White Stones reagirali su iz PU varaždinske, pojašnjavajući da su prošle subote u večernjim satima primili više anonimnih dojava o narušavanju javnog reda i mira osoba koje su uzvikivale uvredljive poruke i palile bengalke.

'Navijači koji su uočeni na Trgu slobode i u Ulici Ankice Opolski oglušili su se na policijske zapovijedi i pokušali se udaljiti s mjesta, pa su na opravdan i zakonit način prema njima uporabljena i pojedina sredstva prisile, tjelesna snaga i sredstva za vezivanje', ističu u PU varaždinskoj.

Tijekom intervencije, kako se dodaje, navijači su nastavljali s vrijeđanjima i omalovažavanjima policijskih službenika.

'Štoviše, neki su, među njima i 31-godišnjak, dosad više puta prijavljivan zbog prekršaja protiv javnog reda i mira i Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, vikali i pozivali druge ljude na bunt protiv policije i neposluh građana u cilju vraćanja imena NK Varteks', navodi varaždinska policija.

Sredstva za vezivanje su privedenim navijačima, kako se dodaje, skinuta u policijskoj postaji, gdje ih je pregledao liječnik koji je kod 31-godišnjaka konstatirao ozljede desnog ručnog zgloba i nagnječenje lijeve podlaktice uslijed uporabe sredstava prisile.

'Svi privedeni bili su pod vidljivim utjecajem alkohola, a jednom od njih je alkotestom utvrđena koncentracija alkohola od 3,49 g/kg. Stoga je dvoje privedenih zadržano u policijskim prostorijama do otrežnjenja, dok su ostali po završetku postupanja pušteni iz prostorija Policijske postaje Varaždin', napominju u PU varaždinskoj, upozoravajući da je uporaba baklji zabranjena tamo gdje se okuplja veći broj ljudi te da policija tu jednako postupa.