ISTRAGA UEFE

Zoran Mamić: Nisam lagao o saslušanju u Nyonu

17.08.2010 u 13:51

Bionic
Reading

Priča o tome da je Dinamov sportski direktor Zoran Mamić boravio u sjedištu Uefe ne samo kao svjedok, već i kao osumnjičenik za namještanje utakmica u utorak se pojavila u novom svjetlu. Naime, Zoran Mamić kaže da nije lagao te da je u Nyonu bio u svojstvu svjedoka

Nakon što su Sportske novosti izašle u javnost s dopisom Uefe u kojem stoji da je Zoran Mamić boravio u Nyonu ne samo kao svjedok u aferi zbog namještanja utakmica, već i kao osumnjičenik, javio se i glavni akter priče.

'Ponavljam, bio sam samo u nogometnoj kući, ni pred kakvim istražnim organima i isključivo u ulozi svjedoka. Zgražam se nad ovim medijskim diskreditiranjima. Nisam lagao', ozbiljnim tonom govorio je mlađi Mamić i riječ predao svojoj odvjetnici Jadranki Sloković.

'Ovo priopćenje kojim se barata u medijima vrlo je nemušto sročeno i nije potpisano imenom. U njemu stoje pravno nemoguće činjenice. Naime, nemoguće je da u istom procesu budete i svjedok i osumnjičenik. Uostalom, da je osumnjičen, moralo bi ga se na to ranije upozoriti, i to ne Uefa, već mjerodavno tužiteljstvo', diktirala je odvjetnica i osvrnula se na medije:

'Mogu razumjeti da tamo ne rade pravnici i da ove nelogičnosti nisu registrirali, ali njihovi kasniji postupci, u kojima se traže suspenzije, idu prema javnom linču. Sve se pretvorilo u tjeralicu na Zorana Mamića i na sudu već tražimo pravnu zaštitu u vidu tužbi.'

Novinarima je podijeljen dokument na njemačkom jeziku (uz pripadajući prijevod na hrvatski), sastavljen prilikom Mamićevog davanja iskaza pred disciplinskim tijelom Uefe u kojemu stoji:

'Pouka o pravnom lijeku
U okviru stegovnih preliminarnih istražnih radnji, a zbog sumnje da sam sudjelovao u manipulaciji s utakmicama , bit ću ispitan u svojstvu svjedoka. Kao svjedok obvezan sam na postavljena mi pitanja odgovoriti istinito te prema najboljem znanju i savjesti, te ništa ne prešutjeti. Upozoren sam na činjenicu da se svjesno davanje lažnog iskaza goni stegovno.'

Dokument su potpisali Peter Linacher iz Uefe, savjetkim Robin Bokšić i Zoran Mamić. Radi li se o dokazu da je Mamić ispitan samo kao svjedok i znači li to da se Mamićev status u sitrazi u međuvremenu nije izmijenio, procijenite sami. Naime, Uefa je jučer na novinski upit iz Hrvatske službeno odgovorila da je Mamić u dotičnom slučaju ispitan i kao osumnjičenik.