UEFA POTVRDILA

Mamić pod istragom zbog namještanja utakmica!

16.08.2010 u 19:22

Bionic
Reading

Prema pisanju Sportskih novosti, Dinamov sportski direktor Zoran Mamić ipak je u Uefi bio i kao okrivljenik, a ne samo kao svjedok, kako su tvrdili njegov brat Zdravko i ostali čelnici maksimirskog kluba

Iako je prije dvadesetak dana u javnost, uz pomoć Sportskih novosti, izašla priča kako je među osumnjičenima za kladioničarske malverzacije i namještanje rezultata i Dinamov sportski direktor Zoran Mamić, iz vrha maksimirskog kluba stigli su demantiji. Naravno, najglasniji bio je Zoranov brat, a ujedno i izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić.

Sportske novosti tada su objavile kako posjeduju službene dokumente iz Njemačke, u kojima je jasno da je Mamić mlađi sumnjiv. No Zdravko je prozivao sve, samo kako bi pažnju skrenuo sa svoga brata. Ali ne zadugo, jer sutrašnji broj Sportskih novosti donosi nove detalje o kladioničarskim malverzacijama.

'Uefa nam je odgovorila na dopis: Zoran Mamić je doista bio u Nyonu, i to kao svjedok, ali i osumnjičenik', izjavio je Robert Šola, glavni urednik SN-a, za Novu TV.

'Pokušali smo kontaktirati čelnike Dinama, ali oni naravno nisu imali komentara. I u Hrvatskom nogometnom savezu, a i njegov predsjednik Vlatko Marković ostali su nijemi, tvrdeći da i Uefa zna pogriješiti, dok je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić rekao da nema komentara dok proces ne bude gotov.'

Prema Šolinim riječima, ne samo SN, već i cjelokupno njemačko pravosuđe na tom slučaju radilo je mjesecima, a javnost je počela krivo percipirati cijelu stvar, okrećući sliku da SN želi prevariti svoje čitatelje. Međutim, Šola tvrdi da je sve potkrijepljeno službenim dokumentima.

'Postoji niz dokumenata, navodno ih imaju i u HNS-u, ali zasad ih čuvaju u špajzi', tvrdi Šola.

Na upit novinarke Nove TV kako se u Njemačkoj obračunavaju s takvom vrstom kriminala, Šola je rekao: 'Njemačka procesuira svoje građane, a sve ostale zemlje trebale bi svoje. Tako očekujemo da i hrvatsko pravosuđe napravi i poduzme nešto. Mi u SN-u smo uvjereni da je posljednji trenutak da se krene u spašavanje hrvatskog nogometa.'


Podsjetimo, Zoran Mamić navodno je sudjelovao u namještanju prve finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa između Dinama i Hajduka, odigrane u svibnju prošle godine. Utakmicu je sudio Bruno Marić koji je u prvom poluvremenu isključio dva igrača Hajduka i dosudio kazneni udarac za Dinamo. Pod sumnjom njemačke policije je navodno i utakmice kvalifikacija Lige prvaka između Dinama i Arsenala (0:3) koja je igrana u kolovozu 2006. Njemačka policija barata podacima kako je dobit na kladionicama s ove utakmice iznosila oko pet milijuna eura od kojih je dva milijuna eura zaradio netko iz hrvatskih redova. Utakmicu su navodno s tribina maksimirskog stadiona gledali i braća Ante i Milan Šapina koji su navodno na toj utakmici zaradili tri milijuna eura.