PA TKO TU KOGA...

'Modre' će stići kazna zbog Mamićeve arogancije

12.08.2010 u 11:18

Bionic
Reading

'Za Györ nam nije potreban trener', riječi su Zorana Mamića, koji je očito zaboravio kako je Dinamo prošao u uzvratu protiv Kopra. A ni s trenerom na klupi 'modri' nisu prošli Sheriff, najslabiju momčad od koje su ispali u Europi

Velika kriza potresa Dinamo, no ne samo kriza rezultata ili manjka kvalitete, to je rješiv problem gotovo preko noći, nego i kriza promišljanja, racionalnosti i objektivnosti. Zoran Mamić, sportski direktor kluba, u razgovoru s novinarima iznio je svoja promišljanja o stanju momčadi, problemima u klubu, kladioničarskoj mafiji, trenerima i igračima koji nisu za Dinamo ili su mu preskupi, no pomalo nezamijećeno ostao je stav o Györu, idućem europskom suparniku 'modrih'.

'Ne podcjenjujemo nikoga, pa tako ni Györ. Međutim, Dinamo je prekvalitetna momčad za Mađare. Te utakmice moramo dobiti s trenerom ili bez njega. Za Györ nam nije potreban trener!', kazao je mlađi Mamić, vjerojatno ni razmišljajući kako arogantno i podcjenjivački zvuče njegove riječi.

Kao da je sportski direktor preko noći zaboravio uzvratnu utakmicu protiv Kopra i svu silu sreće kojom je Dinamo iz tko zna kojeg razloga darivala božica Fortuna, kao da je iz sjećanja izbrisao ispadanje od Sheriffa, uvjerljivo najlošije momčadi od koje su 'modri' ispali iz Europe. Svi bi se u Maksimirskoj 128 trebali i dan danas crvenjeti zbog onih 0:3 iz Nove Gorice i samo pukom srećom izbjegnutog ispadanja iz Europe nakon zagrebačkih 5:1. Sheriff? Vrlo vjerojatno taj moldavski klub koji postoji samo 13 godina nije bolji od prošlogodišnje Cibalije, Karlovca i Rijeke, no i od takve momčadi Dinamo se spašavao i na kraju se nije uspio spasiti.

Istrčati pred suparnika bez trenera, samo s fikusom koji će glumiti službenu osobu zbog pravilnika Uefe, u najmanjoj mjeri je neodgovorno i u totalnoj suprotnosti od fair playa na koji se u Dinamu tako rado pozivaju. Györ nije neka seoska momčad sastavljena od društva iz lokalne kavane, a i kad protiv takvih igraju, 'modri' na klupi imaju trenera. Takav arogantni stav koštat će Dinamo.

Možda se to neće vidjeti kroz ispadanje iz Europe ove sezone, možda čelnicima kluba to nitko neće reći u lice, no Europa itekako pamti takve stvari i naplaćuje ih prije ili kasnije. A onda će se svi čuditi zašto suci Dinamu ne dosude pomalo dvojbeni penal (onaj iz rubrike može, a ne mora suditi) i zašto su europska proljetna svitanja samo pusti sanak navijačima 'modrih' i onda kad momčad predvodi Luka Modrić. Uostalom, sjetimo se samo sage o austrijskom zločincu, koja nesumnjivo nije prošla nezamijećeno u svijetu nogometa.

Treba, dakle, krenuti od poštovanja suparnika, ali i sebe samoga. Za početak treba iz uporabe izbaciti tako ponižavajuću retoriku kakvu je u srijedu iskazao Zoran Mamić i s poštovanjem se odnositi prema suparniku. Svejedno je da li mu je ime Arsenal, Hajduk, Polet Sveta Klara ili Györ.