TRAŽI SE MAZOHIST

Dinamovo stopiranje galaksijom

09.08.2010 u 15:20

Bionic
Reading

U posljednjih šest utakmica Dinamo je upisao jednu pobjedu i trener Velimir Zajec dobio je otkaz. Tako će 'plavi' uskoro dobiti šestog trenera u posljednje dvije godine. Pitanje za milijun eura glasi: Koga?

Zdravko Mamić se trudio naglasiti da je on kao predsjednik uprave bio dužan u djelo provesti jednoglasnu odluku članova izvršnog odbora. Takav je klupski statut, on nije mogao ništa. Upućeniji u maksimirska zbivanja znaju da je situacija obrnuta, ali Zeki i klubu to danas možda nije ni ključno.

Zajec će se vratiti u mir farme na Draganiću, ali što će biti s Dinamom?

Trenera nema ni na obzoru, a u iduća tri tjedna odlučuje se europska sudbina u tekućoj sezoni. Ne zna se čak ni tko će voditi idući trening. Ne zna se ništa.

Predsjednik uprave rado je razglabao o svom privatnom životu i klupskim uspjesima među koje je nabrojao i zanimljiv podatak koji je postao okidač za raspravu.

'U zadnje dvije godine u klubu smo imali 12 napadača, pa neka netko još kaže da smo limitirana momčad. Otišli su Mandžukić i Vrdoljak, ali došli su novi igrači, a osovina je ostala ista.'

Nije li podatak iz sfere napadača porazan? Nije li to dokaz lutanja u sportskoj politici koja je dovela do situacije u kojoj je momčad danas? Nije li trebalo programirati nasljednika prije očekivane prodaje Mandžukića?

'To su legitimni stavovi, ali ja se s njima ne slažem, a rasprava na ovu temu mogla bi trajati danima', jasno je Mamić dao do znanja da ne želi razgovarati na tu temu.

Kako ćete dovesti trenera u ovako problematičnom trenutku kad ste dobili seriju odbijenica prije početka sezone? Postoji li uopće više mazohist koji će potpisati 'dvotjedni' ugovor i iz sedla upasti prije nego je uopće uspio zagalopirati?

'Dinamo je bio i ostat će magnet za trenere', iznio je svoj stav Mamić.

Nije li neozbiljno deset dana uoči tako važnog dvoboja mijenjati trenera bez unaprijed pripremljene alternative?

'Neozbiljnije bi bilo pasivno gledati kako se šteta povećava iz dana u dan', glasio je odgovor.

Nekoliko je puta naglasio da preuzima odgovornost za situaciju, no na pitanje što to točno znači, uz naknadnu ispriku i maglovit odgovor, sugovornika je nazvao limitiranim. Mamić o nekim stvarima jednostavno ne želi pričati, a odgovornost je na samom vrhu te liste.

A situacija je krajnje jednostavna. Dinamo uoči dvije strahovito važne utakmice nema trenera ni ideju kako tu situaciju riješiti. Čak se ne zna ni je li Zajecov stručni stožer još uvijek u klubu. To se zove tapkanje u magli, ma što predsjednik uprave mislio.