‘KODEKS PO PRILAGOĐENOM PROGRAMU’

Torcida se (opet) narugala Svaguši

03.08.2010 u 13:41

Bionic
Reading

Vodstvo Hajduka najavilo je usvajanje Kodeksa na skupštini zakazanoj za 31. kolovoza – doduše, u osakaćenoj verziji, sa 46 umjesto originalnih 495 riječi. Navijači su odgovorili duhovitim pismom, nisu sigurni je li njihov dokument za Svagušu doista prekompliciran ili ih se ponovno radi budalama

Hajdukova redovna godišnja skupština, zakazana za posljednji dan kolovoza, po svemu sudeći ponovno će biti burna: iz kluba su najavili ‘usvajanje Kodeksa koji Torcida traži’, a splitski navijači odgovorili su vodstvu kluba oštrim i prilično duhovitim pismom.

U pozivu za skupštinu, naime, doista je predloženo prihvaćanje devet točaka Kodeksa, no sve je ostalo samo na njihovim nazivima – bez pojašnjenja ili sankcija za one koji kodeks budu kršili. U pismu objavljenom na neslužbenoj Torcidinoj stranici (www.torcida.org) takav potez proglašava se usvajanjem ‘Kodeksa po prilagođenom programu’, a navijači još nisu sigurni je li njihov dokument doista prekompliciran za vodstvo Hajduka ili ih se ponovno pokušava napraviti budalama.

Pismo naslovljeno s 'Kodeks po prilagođenom programu' doista vrijedi objaviti (i pročitati) u cijelosti:
'Prilagođeni program se odnosi na sadržajnu i metodičku prilagodbu u radu i komunikaciji s osobama s posebnim potrebama. Ovisno o stupnju razvoja mentalnih sposobnosti, različite metode prilagođavanja uključuju sažimanje teksta, smanjivanje broja novih riječi, uporabu jednostavnih i kraćih rečenica, stupnjevito učenje sadržaja, uvećavanje tiska, povećavanje razmaka među slovima, riječima, rečenicama ili redovima, zatim podcrtavanje, markiranje, uokvirivanje ili mijenjanje boje teksta, produljenje vremena potrebnog za svladavanje sadržaja te osiguravanje vremena za odmor, tzv. mirnoga kutka u kojem se osoba s posebnim potrebama može odmoriti crtanjem i slično kada osjeti zamor u svladavanju sadržaja.

Kodeks upravljanja Hajdukom u svom izvornom i integralnom obliku sadrži svega devet točaka sa 495 riječi. Svagušina interpretacija Kodeksa po prilagođenom programu zadržala je samo formu od devet točaka, ali je zbog zamora u svladavanju sadržaja 90 posto teksta izbacio i smatra 46 riječi sasvim dovoljnim da se ustvrdi: ‘Usvojit ćemo Kodeks koji traži Torcida.’

U pozivu za Glavnu skupštinu Hajduka, zakazanu za 31. kolovoza 2010., predsjednik Uprave Joško Svaguša predlaže izmjenu čl. 8. Statuta HNK Hajduk Split š.d.d. kojem bi dodao stavak 3:

‘Organi Društva, kao i sve osobe koje su u radnom odnosu s Društvom, u svom radu i djelovanju dužne su poštovati i pridržavati se sljedećih načela:
1. Stručnost u obavljanju poslova Društva
2. Vizija i strategija razvoja Društva
3. Profesionalizam u obavljanju poslova Društva
4. Zakonitost i transparentnost u poslovanju Društva
5. Odgovornost u ostvarivanju športskih i poslovnih ciljeva Društva
6. Moralnost i nekažnjavanje
7. Neovisnost u upravljanju Društvom
8. Sprječavanje sukoba interesa u Društvu
9. Očuvanje ugleda i tradicije Društva.'

Svima nam je jasno da Kerum i Svaguša doživljavaju Kodeks upravljanja Hajdukom poput Danteovih devet krugova pakla. Jedino ostaje dvojba je li cenzura integralnog sadržaja Kodeksa produkt prilagodbe smanjenoj sposobnosti razumijevanja današnjih čelnika kluba ili nam u zamjenu za original farizejski nude ljušturu riječi bez ikakvog sadržaja i konkretnih obveza nadajući se da im je ova jeftina podvala ipak dovoljno rafinirana za Hajdukov navijački puk. Dijagnosticirajući ovaj slučaj vjerujemo u kompilaciju obiju mogućnosti, s obzirom na to da su nas dosadašnji rad i pripadajući promašaji uprave i nadzornog odbora Hajduka naučili da ne smijemo isključiti ni sindrom smanjene mentalne sposobnosti, ali ni sindrom smišljenog vađenja iz konteksta kao najčešći oblik perfidne manipulacije i krajnjeg nepoštivanja izvorne misli.'