KREĆE HNL

Bit će to najprljavije prvenstvo ikad

23.07.2010 u 10:01

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna liga kreće u svoje 20. izdanje (petak, Zagreb – Lokomotiva). Zaljubljenici u HNL mogu očekivati jednu od najuzbudljivijih sezona jer nakon ove kreće drastično smanjenje lige sa 16 na 12 klubova

Najelitniji razred hrvatskog nogometa zapalit će 20. rođendansku svjećicu. No, u tome periodu malo toga se promijenilo. Može se reći da smo nazadovali. Klubovi su nam pali na europske margine u Uefinim natjecanjima, gledatelja nije bilo nikad manje, infrastruktura je ostala zastarjela (čast rijetkim iznimkama), mladi talentirani igrači bježe preko granice, većina klubova grca u dugovima, Hrvatski nogometni savez ne zanima previše klupski nogomet, suđenje ionako nikada nije bilo na visokoj razini, a prije početka sezone nogomet je potresla i afera oko namještanja utakmica.

U takvim uvjetima ulazimo u novo izdanje u kojem će ako ništa biti vrlo uzbudljivo. Za to se pobrinuo IO, kao i Skupština HNS-a koji su odlučili od sezone 2011/12. izglasati Ligu 12. Računica je jednostavna čak pet klubova ispada, dok će jedan iz Druge lige izboriti plasman u najviši rang.

Odnos snaga se nije ništa promijenio. Za naslov postoje samo dva kandidata - Dinamo i Hajduk - koji su u prethodnih 19 prvenstava uzeli 18 pokala (Dinamo 12). Samo jednom im je račune pokvario Zagreb (2002). Ni sada im nitko nije ni blizu, 'modri' bez nedavno prodanog Mandžukića s legijom stranaca traže svoj šesti naslov u nizu, a 'bili' u godini u kojoj slave 100 godina imaju dodatnu motivaciju da prekinu dominaciju najvećeg rivala.

Ostali su svi u istom 'košu' iako gornjem dijelu ljestvice po kadru i kako su tržili pripadaju Rijeka, Slaven Belupo, Zagreb i Osijek. U odnosu na prošlu sezonu nisu ništa ili previše izgubili.

Zato jesu Cibalia i Šibenik, dva ugodna iznenađenja prošle sezone ostala su bez pet-šest prvotimaca, a prinove se ne mogu nazvati pojačanjima. Njima slijede teški dani kao i Lokomotivi, Interu, Splitu, Zadru, Hrvatskom dragovoljcu, Istri 1961, Karlovcu i Varaždinu. Nitko tu kvalitetom ne odskače da može sa sigurnošću reći da će na kraju sezone imati i dalje prvoligaški status.

Bit će to 'prljavo' prvenstvo, gdje se neće birati sredstva. U kojem će svaka sudačka odluka biti pod povećalom. Nadamo se da griješimo, ali prošlih 19 godina ukazuje da nas na i oko travnjaka očekuje 'ratno stanje'.