NOVA SEZONA

Zajec i Mlinarić vratili Dinamo starog kova

13.07.2010 u 21:10

Bionic
Reading

Dinamo je u prvoj službenoj utakmici u Maksimiru u novoj sezoni sa 5:1 svladao slovenskog prvaka Luku Koper i tako možda navijestio lijepu priču

Slovenci su poveli i u jednoj fazi susreta ostavili dojam bolje momčadi od Dinama, ali s lošijim igračima. Tu fazu Dinamo je presjekao prvim golom i nakon toga, uz nekoliko dobrih otvaranja Slovenaca, preuzeo i držao kontrolu na terenu. Rezultat 5:1 ne ostavlja prostor dilemama, Dinamo će igrati treće pretkolo, posljednju fazu kojom se osigurava minimalno nastup u Europskoj ligi.

'Modri' su igrali vrlo dobro, na mahove i najbolje u posljednje četiri godine. Bolje je bilo samo kad je momčad preuzeo Josip Kuže, u kojoj nije bilo Europe, a takvu kombinatoriku gledali smo većim dijelom gotovo svaku utakmicu.

Sezona je još mlada Zajec i Mlinarić (i Ćuk) vratili su nadu nešto solidnije popunjenim maksimirskim tribinama, prvi dojam kaže da je riječ o početku lijepe priče. Posebno jer je i na tribinama bilo jako dobro. Nijedna baklja, nijedna tučnjava, nijedan interventni policajac na tribini.

Sjever je pjevao kontinuirao, istok povremeno, a okupilo se nešto više od deset tisuća ljudi. Prvo poluvrijeme iznimno su pratili događanja na terenu i nosili Dinamo prema preokretu, dok se u nastavku sjever posvetio sebi i svojim problemima. Skandiralo se Velimiru Zajecu i Tomislavu Butini, a negativno Zdravku Mamiću i Slovencima.

Tijekom prvog dijela nijednom se nisu čule uvrede upućene zapadnim susjedima, ali u nastavku su se glasno čuli neprimjereni i nepotrebni stihovi. Umjesto baklji, navijači sa sjevera su koristli 'stroboskope', napravicu koja stvara solidan vizualni efekt, a gotovo je potpuno bezopasna. Ako policija shvati te rekvizite kao zakonite, lako je moguće da to postane dio izričaja, Uefa to ipak ne zabranjuje.

Podsjetimo, Dinamo u Uefi ima 'žuti karton' i tri upozorenja i sljedeće veliko kršenje njihovih pravila lako može na neko vrijeme eliminirati Dinamo iz Europe.

Zdravko Mamić je tijekom međusezone apelirao na navijače da ne rade probleme, ali je u nekoliko navrata dobio odgovor da to uopće nikome ne pada na pamet, osim možda pojedincima izvan 'mainstrem' strukture sa sjevera.

Dolazak Zajeca i Mlinarića Dinamu je u kratkom roku vratio dio svoga starog šarma. Već u subotu protiv Hajduka vidjet ćemo je li to bila prva lasta ili nova smjernica.

Sat vremena prije početka utakmice pao je rijetko viđen pljusak u Zagrebu, ljudi u metropoli su takvi, da ne žele pretjerano riskirati da pokisnu. Ako za vikend bude lijepo vrijeme, mogao bi ovo biti zaista spektakularan derbi.