ZAHTJEVI NAVIJAČA ODBIJENI

Zakon o navijačima ipak u saborsku proceduru

27.01.2009 u 17:26

Bionic
Reading

Saborski Odbor za obitelj, mladež i šport podržao je predložene izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskom natjecanju, a njegovu su se donošenju usprotivili predstavnici navijača, ocijenivši da nameće kolektivnu odgovornost za izgrede svim navijačima, bez obzira jesu li huligani ili ne

Rasprava na Odboru uglavnom se svela na kritike koje su zakon uputili predstavnici koordinacije navijačkih udruga, dok su iz MUP-a kao predlagatelja zakona, sve kritike odbacili, poručivši da navijači koji ne rade izgrede nemaju nikakvog razloga strahovati od zakonskih sankcija.

Čelnik koordinacije navijačkih udruga Thomas Bauer istaknuo da, po policijskim podatcima Hrvatska broji oko 20 tisuća navijača, a da je samo njih 200 do 400 dakle jedan ili dva posto, evidentirano zbog izgreda. Iznio je niz primjedbi na zakon među kojima i onu da je, budući da predviđa oduzimanje putovnica navijačima koji su evidentirani zbog izgreda, protivan Ustavu koji jamči slobodan ulazak i izlazak iz zemlje osim u slučaju zaštite pravnog poretka zdravlja, te prava i sloboda drugih.

Nije mu, kaže, jasno ni zašto navijač mora sedam dana prije utakmice njegova kluba ili reprezentacije predati putovnicu policiji, kada se već mora policiji javiti pola sata prije početka utakmice. Navijači se protive i granici od 0,5 promila alkohola u krvi iznad koje bi se branio dolazak na stadion tvrdeći da tu granicu i toksikolozi smatraju blago alkoholiziranim stanjem pod kojim se, ističu, ne smije voziti, ali ne i navijati. Bauer se zauzeo i da se ne izjednačava paljenje s bacanjem bengalke na teren, pozvavši Sabor da skine hitno sa zakona kako bi ga se raspravilo u dva čitanja.

Predsjednica Odbora Milanka Opačić upitala ga je što udruge mogu učiniti kako bi spriječile izgrede navijača, na što joj je Bauer odgovorio da udruge tu ništa ne mogu učiniti, da se ne mogu 'boriti s vjetrenjačama' ocijenivši da se izostanak reakcije navijača na izgrednike u svojim redovima može pravdati i njihovom ogorčenošću odnosom policije i države prema njima.

Predstavnici MUP-a i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) ustvrdili su, pak, da će zakon, što se navijača tiče, podići razinu na športskim natjecanjima poručivši navijačkim udrugama kako im ne vjeruju da ne mogu ništa učiniti da spriječe športski huliganizam.

Zoran Cvrk, koji je u HNS-u nadležan za sigurnost te direktor NK Dinamo Damir Vrbanović od MUP-a su zatražili da razmisli o tome da se u zakonu dopusti točenje piva na stadionima obećavši da će klubovi u tom slučaju preko redarskih službi pozorno nadzirati navijače i izolirati one pijane. 'Mi nismo kazalište. To je ipak nogomet', poručio je Cvrk.

Vrbanović je upozorio da se klubovi neće moći pridržavati zakonskih obveza o nužnoj tehničkoj opremi poput kamera za video nadzor, ako gradovi kao vlasnici športskih objekata ne ispoštuju svoje obveze i to su sufinanciraju.