OŠTRE KAZNE

Utakmice u Ofsajdu: evo koje su namještene

09.06.2010 u 08:27

Bionic
Reading

U sklopu policijske akcije nazvane Offside na popisu ispitanih su se zasad našle sitne ribe. Još se nijedan klub ne nalazi pod sumnjom, a ako se to dogodi, tom prvoligašu prijeti rigorozna kazna. Zasad je tek objavljeno koje su utakmice pod policijskim povećalom

Policija je privela igrače, menadžere i posrednike, ali ne i čelnike klubova, zbog obavijesnih razgovora, a doznajemo da je u USKOK-ove prostorije za ispitivanje sinoć privedeno sedam osoba, trojica rano jutros, i druga trojica trojica oko 9 sati.

Hrvatski prvoligaši zasad su 'čisti' i trenutačno su na osumnjičeničkoj klupi samo pojedinci. No ukoliko se dokaže da je jedan ili više klubova sudjelovao u nečasnim radnjama, tada njemu ili njima nema spasa.

'Svaki klub kojem se dokaže krivnja bit će izbačen u niži rang natjecanja', jasan je bio povjerenik za natjecanje Josip Brezni i dodao: 'Itekako želimo da se otkriju oni koji čine loše našem sportu i da ih se kazni.'

Slično razmišlja i predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin: 'Želimo da se sve što narušava ugled lige što prije otkrije i riješi', rekao je Markulin koji se nada da bi se sada mogle promijeniti i odredbe zakona da bi se utakmice iz domaćih natjecanja mogle izbaciti iz ponuda kladionica.

Istraga je započela u listopadu prošle godine, a sumnjivo je 12 utakmica: C. Sesvete – Zadar 1:2 (27. ožujka), Hajduk – Varteks (27. ožujka), S. Belupo – C. Sesvete 4:0 (3. travnja), Varteks – Dinamo (14. travnja), Lokomotiva – Međimurje 1:3 (14. travnja), Rijeka – C. Sesvete 4:2 (14. travnja), S. Belupo – Zadar 2:1 (14. travnja), C. Sesvete – Lokomotiva 1:2 (17. travnja), Varteks – C. Sesvete 4:1 (24. travnja), C. Sesvete – Zagreb 1:4 (1. svibnja), Cibalia – C. Sesvete 5:0 (8. svibnja), Hajduk – Međimurje (8. svibnja).

Ne zna se koje su od ovih utakmica unaprijed dogovorene, a koje su se 'samo' pokušale namjestiti.