AKCIJA ZBOG NAMJEŠTANJA UTAKMICA

Neslužbeno: Poznata imena svih uhićenih

08.06.2010 u 20:30

Bionic
Reading

Prema još uvijek šturim informacijama, u tijeku je akcija policije i USKOKA-a zbog sumnji u namještanje utakmica. Dosad je ispitivanjem obuhvaćeno 22 ljudi. Zasad još nije jasno tko je bio na razgovoru, a tijekom dana spominjani Štimac, Zubak i Sinovčić demantirali su bilo kakva privođenja i ispitivanja na policiji. No, pojavila se informacija kako su privedeni Miljenko Mumlek, Jasmin Agić i sin Zvonka Zubaka, Tomislav Zubak, te Mario Čižmek i Saša Mus

Na širem području Republike Hrvatske provodi se akcija USKOK-a i policije zbog sumnji u namještanje utakmica. Uhićene osobe, a privedeno ih je 20-ak, od toga neke i u kafiću Yabani u zagrebačkom naselju Vrbani, odvedene su u sjedišta regionalnih odjela. Prema još nepotvrđenim podacima na razgovoru s policijskim inspektorima ovog se trenutka nalazi 20-tak visokih nogometnih dužnosnika i nogometaša.

Kako se približavala večer tako su počela curiti imena nogometaša koji se smatraju osumnjičenima. Zanimljivo je istači kako velik dio nogometaša dolazi iz jednog kluba - sesvetske Croatije. Među osumnjičenima su tvrdi Jutarnji list: Jasmin Agić (Croatia Sesvete), Dino Lalić, Admir Suljić, Tomislav Zubak (sin vlasnike Croatije Zvonka Zubaka), Dinko Šaka (šef omladinskog pogona NK Dubrava), Mario Čižmek (Croatia Sesvete), Ivan Banović (Croatia Sesvete), Dario Šušak (Croatia Sesvete), Marko Guja (Croatia Sesvete), Saša Mus (Croatia Sesvete), Goran Jerković (trener Croatije Sesvete), Miljenko Bošnjak (Croatia Sesvete), Ante Pokrajčić (Croatia Sesvete), Miljenko Mumlek (Varteks), Zoran Ivančić (Varteks), Andrija Balajić (Varteks), Mario Darmopil (Međimurje), a uhićen je i njegov menadžer Mario Marenić, Nikol Melnjak (Međimurje), Neven Vuljanko (Međimurje) i Danijel Mađarić (Međimurje).


Na popisu navodno osumnjičenih našao se i Reno Sinovčić, no on nam je u telefonskom razgovoru negirao ikakvu povezanost s namještanjem utakmica i današnji razgovor s policijom: 'Na sastanku sam i nemam pojma o uhićenjima. Zašto bih ja uopće bio u policiji?'.

Igor Štimac je istodobno dematirao svoje uhićenje novinarima Jutarnjeg lista riječima 'Baš gledam oko sebe i ne vidim nikakve rešetke', a ni Zvonko Zubak navodno ne zna ništa o svom razgovoru s policijskim inspektorima.

U policiji nam je tek potvrđeno da među uhićenima ima i sportaša, a neslužbeno doznajemo da među sumnjivcima za namještanje utakmica ima i nekoliko poznatih nogometaša. Kako doznajemo, policija će se poslijepodne javnosti obratiti priopćenjem povodom akcije Ofsajd, kako su je znakovito nazvali istražni organi.

Dok se čeka službeno priopćenje, iz Johannesburga se javio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, znakovitom rečenicom: 'Nemamo apsolutno nikakvu informaciju o uhićenjima, ali mi je drago da se napokon nešto pokrenulo i da se raščisti cijeli slučaj', kratko je rekao Vlatko potvrđujući da ipak 'nešto smrdi'. 

O navodu da je među uhićenima i Tomislav Butina, Dinamov glasnogovornik Ado Kožul kazao nam je kako ne zna ništa o tome: 'Nemamo pojma i ne možemo komentirati ono što ne znamo. Uhićenja? Tko je zaslužio...'.

Nešto kasnije objavljen je i službeni demantij na klupskim stranicama.

'Povodom netočno prenesenih informacija iz nekih medija vezanih uz Uskokovu istragu 'Offside', gdje se spominje ime našega vratara Tomislava Butine, kao osobe koja je obuhvaćena istragom, NK Dinamo Zagreb najoštrije demantira te neistinite navode te također posebno ističe da niti jedan igrač, trener, zaposlenik ili član Uprave NK Dinamo nije kontaktiran niti priveden na saslušanje u sklopu spomenute akcije'.

U Jutarnjem listu oglasio se i prozvani Tomo Butina: 'Čitam na internetu da sam uhapšen. Niti sam uhapšen niti me policija zvala zbog bilo kakvih informacija o namještanju', rekao je Butina, koji je u vrijeme 'uhićenja' bio u obiteljskom domu sa suprugom i djecom.

Iako nepotvrđeno, Jutarnji list doznaje da su među privedenima Jasmin Agić, Tomislav Zubak, sin poduzetnika i vlasnika kluba Croatia Sesvete Zvonka Zubaka, te nogometna legenda i bivši hrvatski reprezentativac Miljenko Mumlek.

Ipak, u kratkoj izjavi za Nacional Jasmin Agić je demantirao navode kako je uhićen te da ne zna o čemu se radi.

Iz Varaždina pak dolaze informacije kako se među 22 22 osobe koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica i prijevare prilikom klađenja nalaze Miljenko Mumlek i Andrija Balajić. No iz Varteksa tvrde kako nito iz varaždinskog prvoligaša nije priveden niti uhićen.

Dobili smo i Dražena Beseka, bivšeg trenera Varteksa, iako je trenutno prvi pomoćnik Ćire Blaževića u Kini.

'Teško mi je povjerovati da bi netko iz Varteksa bio obuhvaćen istragom zbog namještanja utakmica. To je gnjusno i nema nikakve veze sa sportom čija pravila nastojim uvijek poštivati', rekao nam je Besek koji je upravo od nas prvi put čuo za akciju koju na području više policijskih uprava provodi Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Da su u tijeku su uhićenja i privođenja više osoba, direktor Varteksa Goran Jukić saznao je u Zagrebu tijekom sjednice Skupštine prvoligaša, no ni tamo ništa više nisu znali nego što stoji u kratkom policijskom priopćenju u kojem se navodi da je 'kriminalističko istraživanje započeto je krajem 2009. godine nakon što su zaprimljena početna saznanja od strane policije Savezne Republike Njemačke o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica kao i klađenja u odnosu na sporne nogometne utakmice'.

'Pokušali smo svi nešto više doznati preko predsjednika, ali nam to nije pošlo za rukom. Čuo sam se i s predsjednikom NK Varteksa, ali ni on nema nikakvih saznanja ima li među privedenima i igrača Varteksa, iako se o tome priča, što ne mogu provjeriti jer nisu dostupni', rekao nam je Jukić nakon povratka iz Zagreba, koji je svjestan mogućih teških posljedica za varaždinskog prvoligaša ukoliko se ipak dokaže da su neke utakmice neregularne.

Nakon brojnih upita, tijekom poslijepodneva priopćenjem su se javili iz policije, a prenosimo ga u cjelosti.

U tijeku je uhićenje i privođenje više osoba zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica i prijevare prilikom klađenja, u sklopu kriminalističkog istraživanja koje Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi na području više policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

Spomenuto višemjesečno kriminalističko istraživanje započeto je krajem 2009. godine nakon što su zaprimljena početna saznanja od strane policije Savezne Republike Njemačke o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica kao i klađenja u odnosu na sporne nogometne utakmice.

U ovoj fazi kriminalističkim su istraživanjem obuhvaćene 22 osobe, 20 hrvatskih i 2 slovenska državljanina, dok će s većim brojem osoba biti obavljeni obavijesni razgovori.

Tijekom krim. istraživanja, uz već spomenutu suradnju s policijom Savezne Republike Njemačke, ostvarena je međunarodna policijska suradnja i s policijama drugih europskih država, zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica u inozemstvu.

O rezultatima ovog kriminalističkog istraživanja naknadno ćemo vas izvijestiti.