SVE PUNO UPITNIKA

Varteks i Međimurje bez prve lige, Šibenik bez Europe

06.05.2010 u 12:00

Bionic
Reading

30. travnja završio je proces licenciranja, a prema odluci žalbenog tijela za licenciranje, Varteks i Međimurje ne ispunjavaju uvijete za natjecanje u Prvoj HNL. No, ovi klubovi imaju pravo na arbitražu, a kada će se arbitraža održati, još se uvijek ne zna. Prema sadašnjem stanju stvari i važećim propozicijama, u sezoni 2010/11. opet bismo imali Ligu 12. Također, prvoligaš sa Šubičevca zasad nema licenu za igranjem u europskim kupovima

Predsjednik žalbenog tijela za licenciranje Igor Meznarić priopćio je u četvrtak da u ovom času licence za natjecanje u Prvoj HNL ima 16 klubova, a među njima su trenutni drugoligaši Hrvatski dragovoljac i Split te posljednje mo10/11. opet bi imali Ligu 12.plasirani prvoligaš Croatia iz Sesveta.

No, prema još uvijek aktualnim propozicijama, Sesvećani bi morali ispasti iz ovog ranga natjecanja, što znači da bi liga imala 15 klubova. Drugim riječima, od sljedeće sezone prvoligaško bi se društvo smanjilo za četiri kluba. Međutim, Međimurje i Varteks poslat će zahtjev za arbitražu drugostupanjskom tijelu, pa se još uvijek ne može potvrditi kako će izgledati sustav natjecanja u sljedećoj sezoni.

'Mi smo radili prema traženjima iz Uefe. Prvotno smo inzistirali na infrastrukturnim uvjetima, ali sada je Uefa pooštrila financijski aspekt poslovanja. 30. travnja Međimurje i Varteks nisu ispunjavali svim uvjetima i nisu dobili licencu. Svi ostali, koji prema nečijem mišljenju ne ispunjavaju svoje obveze, ili su ispunili svoja dugovanja prema drugima do tog roka ili su uspjeli prolongirati svoje obveze. To je bio jedini kriterij', objasnio je Meznarić.

Zanimljivo je također da je licencu za nastupanje u Prvoj HNL dobila i Istra 1961, ali uz uvjet da igra na Kantridi, to jest u drugoj županiji. Isti takav zahtjev uputio je i Solin, koji je želio igrati u susjednom Dugopolju, ali njima taj zahtjev nije uvažen.

Evo popisa klubova koji imaju pravo nastupa u Prvoj HNL sljedeće sezone: Cibalia, Croatia Sesvete (uz obvezu igranja na stadionu u Kranjčevićevoj), Dinamo, Hajduk, Hrvatski dragovoljac (igrat će u Maksimiru), Inter Zaprešić, Istra 1961 (igrat će na Kantridi), Karlovac, Lokomotiva (igrat će na Maksimiru); Osijek, Rijeka, Slaven Belupo, Split (igrat će na Poljudu), Šibenik, Zadar i Zagreb.

Svi ostali, a među njima i Varteks i Međimurje, koji su zatražili licencu za igranje u Drugoj HNL, imaju pravo nastupa u tom rangu natjecanja. Naravno, sada se otvara pitanje, ukoliko se Prva HNL smanji a prema današnjem stanju stvari bi se trebala, koliko će klubova igrati u sljedećoj sezoni u drugoligaškom društvu?

No, nisu samo 'izvisili' Međimurje i Varteks. Šibenik nije dobio licencu za natjecanjem u europskim kupovima, pod okriljem Uefe.

Kako je HNS sklon kompromisima, ali i mijenjanju važećih propisa, nemoguće je znati koliko će klubova sljedeće sezone igrati u Prvoj HNL.