ŠIBENIK PROMAŠIO NASLOV

Hajduk rutinski do kupa, junak Vukušić

05.05.2010 u 19:04

Bionic
Reading

Splićani su s Poljuda donijeli prednost od 2:1, oplodili je rezultatom 2:0 u uzvratu u Šibeniku i Hajduk je peti put osvojio naslov u Hrvatskom nogometnom kupu

Predivan ambijent na tribinama Šubićevca, na kojima se natiskalo oko sedam tisuća ljudi, bio je garancija da se ova utakmica neće brzo zaboraviti. Nije bilo loše niti na terenu gdje je Šibenik nizao prilike, no izostala je koncentracija u realizaciji i tako su domaćini iz Krešimirovog grada ostali bez prilike za prvi trofej u svojoj povijesti.

Šibenik je u uvodu pokazao nešto više inicijative, ali nakon 15 minuta igre Hajduk je došao u vodstvo. 18-godišnji Ante Vukušić je odigrao efikasan dupli pas s Ibričićem i kroz procjep u obrani domaćina pogodio unutarnju stranu stative. Mreža se tresla i započelo je slavlje tisuća raspjevanih torcidaša.

Nakon toga je uslijedilo pola sata apsolutne dominacije domaćina. Nanizali su sedam izglednih prilika. Prvi val opasnosti po vrata Subašića odvijao se do 20. minute, a drugi u zadnjih pet minuta prvog dijela, ali Šibenčani su uporno promašivali iz izglednih pozicija. Za kraj je vratar obavio i svoj dio posla krasnom paradom nakon slobodnjaka.

U drugom poluvremenu otupjela je oštrica šibenske agresivnosti i Hajduk je mirno dojedrio do novog trofeja. Do 50. minute stvorili su još tri izgledne prilike i onda je Poklepovićev sastav pohvatao konce igre. Najbolju priliku do same završnice imao je Vukušić, ali vratar Blažević mu je s dvije rijetko viđene obrane spriječio drugi gol.

Domagoj Vučkov je dobro odsudio utakmicu. Preventivno je spriječio moguće širenje nervoze na terenu, ali kada vidi situaciju iz 85. minute progutat će knedlu. Nakon serije promašaja Šibenčani su zabili regularan gol, ali nije im priznat. Zec je izbjegao zaleđe i lobao istrčalog Subašića, ali zastavica se zavijorila na snažnom šibenskom vjetru. U sudačkoj nadoknadi Senijad Ibričić je s bijele točke, nakon prekršaja Bulata na Ljubičiću, zabio svoj osmi gol u Kupu ove sezone i postavio konačnih 0:2. Tako je otklonjena i posljednja dilema, Hajduk je na rutinu osvojio svoj peti naslov u Hrvatskom kupu.

Tribine su blistale na suncu. Ugođaj je bio bučan i poticajan, a jedini sukob zabilježen je na domaćoj tribini u 26. minuti utakmice. Kasnije su na obje strane upaljene i baklje, ali policija nije ponovila prvosvibanjsku pogrešku ulaska na tribinu i neredi nisu eskalirali. Barem do završetka utakmice navijači su zaslužili dobru ocjenu. Kada bi češće vladala ovakva atmosfera, cijela liga otišla bi na nivo više od današnjeg. Ako ne i dva.

Hajduk je tako osvojio svoj prvi kup nakon sedam godina i pobjede nad Uljanikom, ujedno i prvi trofej nakon pet sušnih godina. Šibenčani prvu priliku nisu iskoristili, ali nastave li ovako pametno raditi, na novu možda i neće predugo čekati.