UZVRAT FINALA KUPA

Kome će u srijedu navečer svanuti Sunce?

05.05.2010 u 09:59

Bionic
Reading

Šibenik je spreman za slavlje, no i Hajduk je već ohladio šampanjac. Prvi trofej sezone, Rabuzinovo sunce, dijelit će se na Šubićevcu, a Hajduk nakon prve utakmice finala Kupa ima prednost od 2:1

U srijedu popodne cijeli Šibenik će biti na nogama. Uzvrat finala domaćeg Kupa nešto je što još u Krešimirovu gradu nije viđeno, a suparnik je velik, snažan i vrlo samouvjeren. Hajduk je ohrabren remijem na Maksimiru, ima prednost iz prvog susreta na Poljudu (2:1), ali najvažnije, ima iskustvo igranja odlučujućih utakmica. Špaci Poklepoviću nitko ne nedostaje, bunker u Zagrebu iskorišten je za odmaranje igrača i kad se sve zbroji i oduzme, Splićani su veliki favoriti na Šubićevcu.

No, ne bi bilo prvi put da tzv. mali klub iznenadi, doslovce šokira velikana. Šibenik je u prošlom kolu imao možda i težu utakmicu od Hajduka, gostovao je u Karlovcu, a tamo je morao izvući barem bod zbog europskih ambicija. Pobjeda od 2:0 ostvarena je nakon vrlo dobre igre, pa i Šibenčani u uzvrat protiv Hajduka ulaze izrazito optimistično.

Uostalom, domaćinima je dovoljno i minimalnih 1:0 za konačni trijumf i stječe se dojam da u klubu i oko njega ne postoji osoba koja nije čvrsto uvjerena da će Rabuzinovo sunce idućih godinu dana biti spremljena u najljepšu i najčišću vitrinu na Šubićevcu.

Istina, motor momčadi Mehmed Alispahić neće igrati zbog tri žuta kartona, nekoliko igrača tek se oporavlja od ozljeda i njihov je nastup upitan (Bačelić-Grgić, Fuštar, Božić), a kladionice daju gostima status izrazitih favorita, no savršeno je jasno da će svi oni itekako stisnuti zube i igrati i 'jednom nogom' ako treba.

Uobičajenog podbadanja, kakvo se u pravilu pojavljuje kad igraju Dinamo i Hajduk tako važnu utakmicu, srećom nema. Oba trenera prilično gospodski veličaju znanje suparnika, zadržavajući pritom pravo na subjektivni optimizam. Za obojicu trenera nema nikakve sumnje tko će uzeti pokal.

'Hajduk je veliki klub, institucija, ima rezultate, igru, tradiciju, imaju novaca, a mi imamo samo jednu želju - uzeti taj trofej', kazao je Branko Karačić naglašavajući da očekuje da će Hajduk igrati kao u Zagrebu protiv Dinama.

Istodobno, Stanko Poklepović ne oponira šibenskom kolegi - zapravo, kao da mu podilazi u njegovom razmišljanju: 'Nijedan napad ne može se napraviti ako se ne nasloni na obranu. Tako smo se i pripremali, napravili smo napad na dobro osmišljenu obranu koja bi trebala rezultirati pozitivnim ishodom.'

Malo je teško povjerovati da će Hajduk zaista igrati bunker i čuvati prednost iz prve utakmice. Neopterećeni ozljedama i s odmornim igračima, Splićani će teško svojim navijačima objasniti zašto protiv 'malog' Šibenika u finalu Kupa igraju defanzivno. Tako nešto ipak bi se prije očekivalo od Šibenika, no domaćini uzvrata nemaju mogućnost za to, barem ne dok ne povedu sa 1:0.

Na Šubićevcu ćemo nesumnjivo gledati bolji nogomet nego u subotu u Zagrebu. Za razliku od maksimirskog derbija, nadamo se, nećemo gledati i apokaliptične scene huliganskog rušenja svega što im se nađe na putu. Torcida je najavila da će ih biti najmanje 5.000, domaćini imaju također dobru navijačku skupinu koja posljednjih godina raste u organizacijskom smislu. Dakle, pristojno ponašanje obiju navijačkih skupina jamči pravi spektakl na tribinama.

Ove sezone Šibenik i Hajduk igrali su tri puta i u svim slučajevima bilo je gusto. U prvoj prvenstvenoj utakmici odigranoj 18. listopada prošle godine Šibenik je iznenadio Hajduk na Poljudu. Momčad Eduarda Reje bila je očajno loša, a talijanski trener posebno je zamjerio Ibričiću sebičnost. Jedini pogodak postigao je Zec u 43. minuti. Hajduk je uzvratio Šibenčanima istim rezultatom 17. travnja, a zabio je upravo prozvani Ibričić pogotkom iz slobodnjaka u 53. minuti.

Posljednji ovosezonski meč odnosi ne na prvu utakmicu finala Kupa. Na Poljudu je Hajduk poveo golom Tičinovića u 62. minuti, a Zec je izjednačio samo tri minute kasnije. Pobjedu Špacinoj momčadi osigurao je ponovno Ibričić dvije minute prije kraja utakmice. Tih 2:1 Hajduk i brani na Šubićevcu.

Susret u Šibeniku započinje u 17.30 sati uz tekstualni prijenos na tportalu. Sudit će riječki djeljitelj pravde Domagoj Vučkov, a treneri su najavili sljedeće postave:

Šibenik: Blažević, Bulat, Vidić, Budiša, Medvid, Bačelić-Grgić, Ademi, Husmani, Bloudek, Zec, Dajić
Hajduk: Subašić, Rubil, Maloča, J. Buljat, Strinić, Andrić, Skoko, Vukušić, Cernat, An. Sharbini, Ibričić