U ČETVRTAK ODLUKA

Još četiri kluba bez prvoligaške licence

05.05.2010 u 09:01

Bionic
Reading

U četvrtak u 11 sati bit će poznat konačan broj klubova koji su dobili licencu za nastup u T-Com Prvoj HNL. Naravno, ukoliko HNS opet ne prolongira svoju odluku, kao što je to već jednom učinio

U prvom krugu za dobivanje prvoligaške licence uspješna su bila samo četiri kluba – Dinamo, Inter, Slaven Belupo i Zagreb. Oni su se svojih briga riješili 6. travnja, dok je za ostale stiglo vrijeme neizvjesnosti. No, ono što je u tome trenutku bilo najžalosnije od prvoligaša samo su dva kluba dobili licence za Drugu ligu (Osijek i Rijeka), a drugi čak ni za taj stupanj natjecanja.

Svim klubovima kojima Odjel nije udovoljio (ili nije u potpunosti udovoljio) preostalo je da se u roku od osam dana pismeno očituju i upute žalbe te dopune i isprave nedostatke koje su stručnjaci iz Odjela za licenciranje evidentirali.

U žalbenom postupku klubovi su mogli dostaviti potpuno nove dokaze ili prijedloge novih dokaza po kriterijima koje nisu ispunili, a o čemu je svaki klub vrlo iscrpno pismeno bio obaviješten.

Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a, kao drugostupanjski organ, do 1. svibnja trebalo je donijeti konačne odluke o žalbama, ali do toga datuma se to nije dogodilo.

Odluka je prolongirana do 6. svibnja, a u međuvremenu je postalo poznato da su naknadno licence dobili Hajduk, Cibalia, Zadar, Osijek, Istra 1961, Karlovac, Lokomotiva, Croatia Sesvete i Split koji je vodeći u Drugoj ligi.

Rijeka bi tijekom srijede trebala dobiti licencu, dok opasno vise Međimurje, Varteks i Šibenik. Problem spomenuta tri kluba su dugovanja državi ili igračima, pa su sada oni u potrazi za bankovnim ili nekim drugim jamstvima.

Muke s dobivanjem licenci ponavljaju se iz godine u godinu, ali na kraju sve završi sretno za klubove koji u posljednji čas uspijevaju barem prividno sanirati probleme, te se očekuje da će tako biti i ovoga puta.

Ukoliko spomenuti klubovi ne izbore u četvrtak licence, još imaju jednu šansu, Arbitražu koja je posljednja instanca, a tek ako i nakon nje ne bude pomaka, svjetlo dana bi mogla ugledati Liga 12.