BORBA ZA PRVI TROFEJ SEZONE

Hajduk pod 'moraš', Šibenik s tremom na Poljudu?

21.04.2010 u 09:49

Bionic
Reading

Šibenik ima povijesnu priliku za naslov, Hajduk već godinama čeka na trofej, zato se u najavi finala Kupa ne treba referirati na subotnji prvenstveni susret finalista domaćeg nogometnog Kupa. To što je Hajduk pobijedio na Šubićevcu ni u kom slučaju ne znači da će se to dogoditi i na Poljudu. Štoviše, Šibeniku ne bi bilo prvi put da pobijedi u Splitu

Statistika je čudna stvar, no u slučaju finala Kupa u kojem se sastaju Hajduk i Šibenik mogla bi biti itekako od koristi. Naime, kad god je u prošlosti domaćin u prvoj utakmici ostvario bilo kakvu rezultatsku prednost, nakon uzvrata je i podizao Rabuzinovo sunce. Konkretno, od 16 finala u kojima su se igrale dvije utakmice, devet puta su domaćini pobijedili i svih devet puta u gostima proslavili vrijedni trofej.

Ako su to eventualno dobre vijesti za Hajduk koji je domaćin u prvoj utakmici finala Kupa, a i slovi za velikog favorita, onda postoje dobre vijesti i za Šibenčane. Dosad su gosti baš svaku pobjedu u prvim utakmicama okrunili i konačnim trijumfom. To zapravo znači da je pobjeda u prvoj utakmici u svakom slučaju bila odlučujuća za konačnog laureata Kupa.

Branko Karačić, trener Šibenika, nesumnjivo je veliki trener i savršeno mu je jasno u kakvoj se prilici nalazi njegov klub. Kad je nedavno izjavio da je ovo povijesna prilika za klub iz Krešimirova grada, što zapravo znači sad ili nikad, bio je apsolutno u pravu. Jasno, nitko nema pravo ustvrditi da Šibenik više nikad neće biti u finalu Kupa, no s obzirom na realnost domaćeg nogometa u kojem se sve okreće oko Dinama i Hajduka, to je sasvim ispravan stav.

'Moramo zabiti gol. To je ključ uspjeha u Splitu', sukus je Karačićeva promišljanja o gostovanju Šibenika na Poljudu, uz dodatak da se nekako treba othrvati početnom pritisku domaćina.

S druge strane, Splićani nema što kalkulirati. Hajduk je veliki favorit, iza njega je tradicija, kvaliteta, navijači i snažnija logistika, a i u svojevrsnom subotnjem uvodu, srazu na Šubićevcu kad su 'bili' s 1:0 pobijedili 'plave', također su bili uspješniji. No, nisu jednom u Kupu doživljena iznenađenje. Sjetimo se samo Inkera davne 1992. kad je 'pao' Hašk-Građanski, današnji Dinamo. Tada su 'modri' bili veliki favoriti, baš kao danas Hajduk protiv Šbenika, no nakon 1:1 u Zaprešiću, na Maksimiru je bilo 1:0 za goste.

I nije ondašnji 'modri' klub bio baš tako loš. Vodio ga je Vlatko Marković, a između ostalih za njega su igrali Dražen Ladić, Zoran Mamić, Grega Židan, Goran Vlaović i Alen Peternac.

Stanko Poklepović je stari nogometni lisac i dobro zna što mu treba za ukupnu pobjedu nad Šibenčanima. No, jedno je ono što zamisli trener, a drugo što igrači naprave na travnjaku. Zato su u Splitu vrlo oprezni, znaju da subotnje prvenstveno izdanje Šibenika nije bilo ni izbliza onakvo kako će pokazati u prvoj utakmici finala Kupa.

'Od Šibenika očekujem veliki motiv, jer je u pitanju finale Kupa, ali oni neće moći ništa promijeniti u igri u odnosu na naš posljednji prvenstveni susret. Za to ipak treba više vremena za uvježbavanje', u optimističnom tonu najavljuje susret Špaco Poklepović.

Utakmica počinje u 17.30 i u manje od dva sata kasnije znat ćemo tko je bliži ukupnoj pobjedi. Šibenski udarni trojac Ermin Zec, Mehmed Alispahić i Arijan Ademi je spreman letjeti Poljudom, dok bi domaćinima značajno mogao nedostajati Srđan Andrić. Premda je dan uoči dvoboja najavljeno da sigurno neće igrati, dan kasnije kapetan Hajduka najavljen je kao pričuva. Je li i to dio pripreme utakmice, tek ćemo vidjeti. U krajnjem slučaju, kad nogometna javnost procjenjuje tko je bliži trofeju, treba imati na umu da Šibenik može, ali Hajduk gotovo mora pobijediti. Splićani uvijek nad glavom imaju to svojevrsno prokletstvo pobjeđivanja, pogotovo kad su u pitanju finala i tzv. mali klubovi, dok će Šibenčane 'tresti' trema zbog neiskustva u takvim velikim mečevima.

Najavljeni sastavi
Hajduk: Subašić, Jozinović, J. Buljat, Maloča, Oremuš, Skoko, M. Ljubičić, Cernat, An. Sharbini, Ibričić, Vukušić (klupa: Tomić, Pandža, Strinić, Ah. Sharbini, Tičinović, Andrić, Čop, Tomasov)
Šibenik: Blažević, Medvid, Budiša, Vidić, Bulat, Alispahić, Husmani, Ademi, Bačelić-Grgić, Božić, Zec (klupa: Slavica, Likić, Spahija, Elez, Bloudek, Jakoliš, Dajić, Fuštar)