SLUČAJ KLADIONICA

Domagoj Vida ili kako uprskati stvar

19.04.2010 u 10:36

Bionic
Reading

Domagoj Vida je navodno bio izaslanik NK Osijeka pri posjeti kladionice. Tim gore po njega i klub! A to što se navodno nije kladio protiv sebe i Osijeka, ni u kom slučaju ga ne amnestira od krivice. Nogometašima i nogometnim djelatnicima nije mjesto u kladionicama. I točka!

Što mislite o odlascima nogometaša u kladionice? Vjerojatno ništa dobro. Jednostavno, kladiti se na sebe ili protiv sebe, svejedno, u najmanjoj mjeri izaziva sumnju u namještanje, a kad uz svog nogometaša, uhvaćenog na ulazu ili izlazu iz kladionice još stane i klub, tad se ne treba čuditi kako nema vjere u poštenje domaćeg nogometa.

Najnoviji primjer ne baš časnih radnji je Domagoj Vida, kapetan Osijeka kojeg su domaći fotoreporteri objektivima uhvatili u kladionici samo koji sat prije početka utakmice na koju se kladio. To što je mladi hrvatski reprezentativac, suočen s neprijepornim dokazima, priznao uplatu listića i k tome još pojasnio da se kladio na sebe, tj. svoj klub, to ga nimalo ne opravdava. Osijek je dobio Rijeku sa 1:0, no što bi bilo da je izgubio? Kako bi to onda izgledalo? Uostalom, tko kaže da se jučer nije kladio na Dinamo, a protiv Osijeka ili da će sutra staviti 1.000 kuna na dva razlike za Hajduk u Gradskom vrtu?

DOMAGOJ VIDA
Nemam što kriti. Odigrao sam u ime cijele momčadi, svatko je dao koliko je mogao. Dobitak ćemo potrošiti na zajedničkoj večeri.

Najgore od svega je što je iza Vide, a navodno i njegovih suigrača jer je, opet navodno, uplata bila skupna, stao i sam klub. Opravdavajući klađenje sportski direktor kluba Dragan Vukoja, nekad vrsni napadač ne samo u hrvatskim okvirima, kazao je kako je upravo on dao ideju da dečki uplate koju kunu na listić. Naravno, takva percepcija otvara novo poglavlje vjere u čistoću hrvatskog nogometa, ne samo današnjeg, nego i onog koji je igrao i sam Vukoja.

Svojedobno, kad je Josip Kuže, također pritisnut foto dokazima, priznao ovisnost o klađenju i kocki, to je bio skandal o kojem je brujala cijela regija. I danas je upravo slavni Dinamov trener sinonim za nečasne radnje nogometaša i nogometnih djelatnika, to je križ koji će Kuže zbog svoje nepromišljenosti i slabosti nositi do kraja karijere. A možda i dulje.

Glavno pitanje na koje odgovor mora pronaći Hrvatski nogometni savez odnosi se na to je li priča oko složne svlačionice NK Osijeka i skupne uplate listića samo pokriće za Vidu ili su doista Osječani skupili koju kunu i uplatili dva para. Nemojmo se pritom zavaravati, to što se na listiću uz par Osijek - Rijeka nalazi i par Bayern - Lyon ne mijenja ništa na stvari. Premda to kod nas zakonom nije zabranjeno, nepisano je pravilo da nogometaši ne idu u kladionice.

Jasno, uvijek im ostaje internetsko klađenje, pa je pitanje zašto Osječani nisu bili toliko mudri i preko neke od mnogih web kladionica uplatili svoje parove. Ovako, izložili su i sebe i klub, pokrenuli novu lavinu nezadovoljstva u javnosti i dali materijala pričama oko namještanja rezultata u Prvoj HNL. To što se ovog puta (možda) nisu kladili protiv sebe, nije nam nikakva utjeha.