EVOLUCIJSKI PROBLEM

Majmuni s tribina bacali banane

08.04.2010 u 10:36

Bionic
Reading

Iako su oba polufinalna dvoboja Dinama i Hajduka u Kupu bila lišena nasilničkog ponašanja, primitivizam je ipak bio više nego vidljiv. Dapače, još vidljiviji nego ranije

Baklje, topovski udari, primitivno međusobno vrijeđanje… sve se to još i može nazvati sastavnim dijelom derbija i kao takvo staviti na stranu. Ali granica negdje mora postojati, a Hajdukovi navijači u srijedu su je 'debelo' prešli. Uopće nije važno o čijim je navijačima riječ, jesu li obučeni u plavo, bijelo, crveno ili u one šminkerske 'huliganske' opravice. Ako netko ponese banane na stadion da bi time obezvrijedio dostojanstvo čovjeka druge boje kože, onda je riječ o apsolutnom primitivcu.

Posljednjih nekoliko godina s poljudskih tribina redovito odzvanja rasistički huk, a u srijedu je on bio najjači dosad. Kada se tome pribroji oko pet kilograma banana bačenih prema Dinamovom brazilskom trojcu, vrijeme je za paljenje alarma. Tonemo prema srednjem vijeku, može li se to zaustaviti?

Dok se iz Hajdukove lože nakon utakmice ori samo jedna pjesma: 'J…n te Dinamo' i dok stariji Mamić poručuje hajdukovcima da će cviljeti nakon derbija, uprave nemaju elemenata za borbu protiv evolucijske zaostalosti, jer su i same popriličan dio problema.

Ako ni zbog čega drugog, onda zbog svoje primarne grane - turizma - Splićani bi se trebali odreći navijačke 'fore' koja je u zapadnom svijetu postala zaostala još prije 15-ak godina. Iako, razlog bi trebao biti čisto ljudski.

Atmosfera na Poljudu