POTVRĐENO

Četiri kluba dobila licencu za Prvu HNL, Hajduk ni za Drugu

07.04.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Informacije koje su zadnjih nekoliko dana kružile u nogometnom miljeu dobile su potvrdu nakon što se Odjel za licenciranje HNS-a obratio medijima službenim priopćenjem: licencu za natjecanje u Prvoj HNL u idućem prvenstvu u prvom stupnju dobila su samo četiri kluba

Svoj status za narednih godinu dana licencom su riješili NK Dinamo, NK Inter Zaprešić, NK Slaven Belupo i NK Zagreb. Osim licence za nastup u Prvoj HNL, dobili su licencu i za nastup u Uefinom natjecanju. Naravno, da bi licenca nakon završenog prvenstva vrijedila, neophodno je ostvariti i natjecateljski rezultat.

Činjenicu da se većina klubova Prve HNL nije dobro pripremila za prvi stupanj licenciranja potvrđuje i podatak da su od svih ostalih prvoligaša samo NK Osijek i NK Rijeka uz odbijenicu za Prvu ligu dobili licencu za nastup u Drugoj HNL, dok ostali očito još ne ispunjavaju ni uvjete za drugi rang natjecanja, pa tako ni Hajduk.

Za Drugu HNL ukupno je izdano deset licenci: uz Osijek i Rijeku, dobili su ih sadašnji drugoligaši Imotski, Lučko, Rudeš, Solin, Suhopolje i Vinogradar te dva trećeligaša - NK Dugopolje i NK Gorica.

Dakle, od 38 klubova koji su podnijeli molbe za licence za prva dva stupnja natjecanja, od čega 20 za Prvu HNL, Odjel je u potpunosti prihvatio one četiri kluba u Prvoj ligi te osam klubova za Drugu ligu.

Svi klubovi kojima Odjel nije udovoljio (ili nije u potpunosti udovoljio) preostaje da se u roku od osam dana pismeno očituju i upute žalbe te dopune i isprave nedostatke koje su stručnjaci iz Odjela za licenciranje evidentirali.

U žalbenom postupku klubovi mogu dostaviti potpuno nove dokaze ili prijedloge novih dokaza po kriterijima koje nisu ispunili, a o čemu je svaki klub vrlo iscrpno pismeno obaviješten.

Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a, kao drugostupanjski organ, do 1. svibnja donijet će konačne odluke o podnijetim žalbama, a prema Pravilniku o licenciranju, dva dana kasnije o klubovima koji su dobili licence za pojedinu ligu moraju biti obaviještene Udruge Prve, odnosno Druge HNL.