FRKA U VARAŽDINU

Voda je došla do grla, ali Varteks se (još) ne gasi

18.02.2010 u 17:43

Bionic
Reading

Voda je došla do grla i više nema čekanja u klubu, ističe Goran Jukić, direktor NK Varteksa, uoči večerašnje sjednice Izvršnog odbora koja će biti, kako se čini, uvod u posljednju priliku za spašavanje kluba

Zbog milijunskih gubitaka klupski račun već je dulje vrijeme u blokadi, pa su isplate igračima i zaposlenicima kluba sve prije nego redovite. Na to su najprije javno ukazali zaposlenici preko sindikalnih predstavnika u SSSH, a ovih dana štrajkom su zaprijetili i treneri te zaposlenici omladinske škole nogometa.

Kako do opstanka?

Uistinu će biti pravo čudo uspije li NK Varteks kakav poznajemo opstati u gospodarskim neprilikama koje su zahvatile cijelu zemlju pa tako i Varaždinsku županiju. Zbog krize broj nezaposlenih je u Varaždinskoj županiji za godinu dana povećan za čak trećinu, i sada iznosi gotovo 10 tisuća, a primanja onih sretnika koji još uvijek rade prosječno su za oko tisuću kuna ili 20 posto manja od državnog prosjeka. No to nije sve. Prema prvim izvještajima Fine, dobit poduzeća Varaždinske županije lani je pala za više od 30 posto, pa će klupski čelnici uistinu trebati znati opravdati ulaganja u sponzorstvo kluba čije se poslovanje mora postaviti na zdrave i jasne temelje.

'Za sada neće biti štrajka jer smo se tako dogovorili na zajedničkom sastanku kada smo razmotrili ukupne prilike u klubu. I ostale djelatnike kluba, kao i igrače, muče neisplate plaća. Potpuno to razumijemo i tražimo rješenje', veli Jukić, koji je operativno vodstvo varaždinskim prvoligašem preuzeo prije pet mjeseci kao tajnik Zajednice športskih udruga Grada Varaždina.

Iako priznaje da su prilike u klubu vrlo ozbiljne, Jukić tvrdi da nisu ipak takve da bi se razmišljalo o njegovom gašenju ili stečaju.

'Ne mogu sa sigurnošću reći kolik je dug kluba, ali nije 30 milijuna. Moja procjena se kreće oko 15 do 16 milijuna kuna. Tako smo poreznoj upravi dužni oko 3,6 milijuna kuna, trenerima i igračima za plaće i premije oko 3,5 milijuna kuna, zaposlenicima i upravi oko 1,6 milijuna, dobavljačima koji blokiraju račun oko milijun', veli Jukić, naglašavajući da će točne podatke o visini duga i vrijednosti klupske imovine utvrditi revizorska kuća u sklopu skore privatizacije.

Naime, rješenje za neprilike koje su se povećavale iz godinu u godinu direktor NK Varteksa vidi samo u hitnoj privatizaciji kluba.

'Varteks se može spasiti samo kroz dugo najavljivanu privatizaciju. Večeras će se održati sjednica Izvršnog odbora kluba na kojoj će biti predstavljen model privatizacije. U sklopu nje dug prema poreznoj upravi pretvorio bi se u vlasnički udio jedinice lokalne samouprave, a ostali suvlasnici bili bi gospodarstvenici koji bi u zajedničkoj akciji pomogli u spašavanju kluba', veli Jukić te poziva sve zainteresirane da se pridruže akciji.

Proces privatizacije, koji bi mogao trajati i do deset mjeseci, trebao bi početi već u ponedjeljak, i to u varaždinskoj Gradskoj vijećnici gdje će se gradski čelnici i uprava NK Varteksa okupiti s nekim od vodećih gospodarstvenika u Varaždinskoj županiji. Usporedno s time, najavljen je i skup potpore zaposlenika, igrača i navijača na središnjem trgu.