IZBOR NAJFOTKE

Umjesto rezultatima, Torcida se hrani fotkama

14.02.2010 u 11:54

Bionic
Reading

U subotu 13. veljače, kao dio proslave 99 godina osnivanja HNK Hajduka, otvorena je u prostoru Info zone zanimljiva izložba fotografija. Postav je tematski, na fotografijama su isključivo pripadnici Hajdukove navijačke skupine Torcida, a zadani motiv je dekor na stadionima i sve ostalo povezano s navijačkom subkulturom

Na natječaj je 40 autora poslalo preko 700 fotografija, da bi nakon selekcije najbolje od ponuđenog bilo izloženo, a odabrana su i tri nagrađena rada i autora. Nagrađeni su Joško Ponoš, Ana Barbarić i Krešimir Goleš.

Izložba će biti otvorena dva tjedna, a na otvorenje je došlo mnogo pripadnika Torcide nakon svečarske utakmice u Poljudu sa sarajevskim Željezničarom. Osim snimaka uobičajene stadionske ikonografije, nekoliko radova i autora nadilazi ograničenja žanra i izdvaja se visokom likovnom kvalitetom unutar usko zadane teme. Izložba je treći dio današnjeg programa proslave kojoj je prethodio spomenuti nogometni susret, ali i otkrivanje spomenika nogometnoj legendi Bernardu Vukasu.

Po splitskom običaju, i taj čin su pratile polemike i prijepori oko mjesta postavljanja spomenika. Iako je skulptura Vojina Hraste danas postavljena unutar stadiona na Poljudu, originalna zamisao Torcide je bila da taj rad bude na Starom placu. Naravno, u Splitu takve inicijative nikad ne prolaze bez temperamentnih polemika, pa je tako bilo i ovaj put.