OD SRNE DO VODOINSTALATERA

Hajduk na mukama: Kako podmiriti milijune duga

02.02.2010 u 18:52

Bionic
Reading

Kratko je trajala financijska bajka Hajduka nakon preoblikovanja. Na vrata Poljuda pokucali su stari tužitelji, a ukoliko Splićani izgube sve sporove, morat će platiti ogromnih 45 milijuna kuna

Premda su mnogi očekivali da će se preoblikovanjem splitski klub riješiti većine financijskih problema i moći bez zadrške graditi sretnu budućnost, realnost sadašnjice upravo je suprotna. Naime, tijekom preoblikovanja u bilancu su ušli i dugovi te brojni sporovi koje su razne menadžerske tvrtke, nogometaši, odvjetnici podizali tijekom godina.

Ukupno, kad bi Hajduk izgubio baš sve sporove, tad bi morao platiti 45 milijuna kuna, što bi uzdrmalo i puno veće klubove od splitskog. Sve se ponovno zakotrljalo presudom Arbitražne komisije HNS-a koja je doznačila čelnicima Hajduka da na ime provizije od prodaje Darija Srne moraju Neretvi isplatiti 15 posto od transfera. Riječ je o 172.000 dolara ili gotovo milijun kuna!

No, taj slučaj samo je podsjetio na još mnoge neriješene. Recimo, Blaž Slišković potražuje dva milijuna kuna, Mate Baturina 1,5 milijun, Jurica Puljiz nešto više od milijun kuna, španjolska menadžerska agencija Afis potražuje gotovo 8,5 milijuna kuna na ime provizije za transfere Mirsada Hibića i Ivice Mornara itd.

Jasno, u spomenutih 45 milijuna kuna sadržano je i mnogo tužbi koje Hajduk neće izgubiti, a jedna od njih je tužba Mate Neretljaka koji od Hajduka potražuje iznos od točno 740.064 kune i 52 lipe za plaćanje PDV-a. Druga, bizarna ili ne, procijenite sami, a o tome će se očitovati i sud, potraživanje je vodoinstalatera Ive Harašića koji traži od Hajduka 939.318,49 kuna zbog povrede na radu. Ni manje ni više nego milijun kuna!

Kako bilo, 24sata.hr piše da i postoje potraživanja Hajduka u gotovo istom iznosu kao i mogući troškovi. Većinom je riječ o potraživanjima za transfere od domaćih i inozemnih klubova, čak i nerealiziranih, a potpisanih sponzorskih ugovora. Kad će se sve saldirati na nulu, teško je reći. Pred Hajdukovim odvjetnicima očito je još puno posla, a svaki izgubljeni slučaj mogao bi unazaditi želju navijača i čelnika kluba da se u godinama koje su pred nama klub izdigne iz pepela prosječnosti i ponovno zasjedne na vrh hrvatskog klupskog nogometa.