RASIZAM U PODRAVINI

Skinhead u Koprivnici napao crnog igrača Belupa

22.01.2010 u 17:14

Bionic
Reading

Tamnoputom je nogometašu koji je šetao nogostupom sleđa prišao 19-godišnji maskirani napadač i drvenom ga letvom udario u zatiljak, a zatim i po ruci

Prema pisanju Podravskog lista, nogometaš Slaven Belupa, 28-godišnji Kamerunac Niverge Nynkeu Nicolas napadnut je prošle subote oko 20.30 sati u Dugoj ulici u Koprivnici, nedaleko od gradskog središta. Tamnoputom je nogometašu koji je šetao nogostupom sleđa prišao 19-godišnji maskirani napadač i drvenom ga letvom udario u zatiljak, a zatim i ruci nakon čega je nestao u mraku.

Napadnuti se Kamerunac obratio netom pristigloj policijskoj ophodnji, a pomoć je potražio u koprivničkoj Općoj bolnici gdje su mu utvrđene lake tjelesne ozljede. Prema policijskom izvješću, osumnjičeni 19-godišnjak, prema saznanjima Podravskog lista, pripadnik je mlade ekipe gradskih skinheada, iz svojih se niskih pobuda, uvjerenja i mržnje prema osobama druge rase i boje kože na napad odlučio nakon što ga je prethodno sreo u šetnji gradom.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela pokušaja teške tjelesne ozljede - zločina iz mržnje - 19-godišnji je skinhead uz kaznenu prijavu priveden istražnom sucu Županijskog suda u Koprivnici.

Nakon duljeg vremena ovo je prvi slučaj napada motiviranih mržnjom prema strancima ili pripadnicima drugih vjera, rasa i manjina. Koprivnički su skinheadi prije nekoliko godina bili mnogo nasilniji.

Redovito su sudjelovali u teškim okršajima s pankerima iz drugih gradova koji su u Koprivnicu došli na koncerte, a napada nisu bili pošteđeni ni kineski doseljenici ni drugi igrači Slaven Belupa koji su, poput Nicolasa, bili druge boje kože ili vjere. Njihov je najpoznatiji napad na prateći sastav Đorđa Balaševića koji je 2003. godine održan u Koprivnici.

U Slaven Belupu čiji su nogometaši na pripremama u Medulinu osuđuju ovakav napad, mole javnost za javnu osudu i pomoć kako se ovakvi napadi iz niskih pobuda ne bi ponavljali.