TOPOVSKI UDARI ILI KIFLIĆI?

Policija će i dalje Torcidi ulaziti na tribinu

09.12.2009 u 20:09

Bionic
Reading

Tijekom uzvratnog kup dvoboja protiv Zagreba, u kojemu je Hajduk upisao uvjerljivu pobjedu, navijački delirij u jednom je trenutku prekinula intervencija specijalne policije. Njihov izlet na sjevernu tribinu doveo je do fizičkog sukoba manjih razmjera

Nakon identične intervencije tijekom posljednjeg dvoboja na Poljudu splitska policija ponovno je poslana među jezgru Hajdukovih navijača. Predstavnik Torcide Stipe Lekić ne zna koji je razlog policijskom postupanju. Dilema je sljedeća: zapaljene baklje ili uvredljivo skandiranje predsjedniku Svaguši.

'Ne znam, trebali biste njih pitati. I baklje i kiflići se ponavljaju cijele sezone pa to dosad nije izazivalo intervencije. Očito su zaključili da i oni moraju nešto raditi kada cijele sezone nisu imali posla', smatra Lekić.

Situacija se umirila nakon 15-ak minuta, a u međuvremenu su navijači preko megafona pozvali pristaše s drugog dijela sjevera (sjeverozapada) te s istočne tribine da im se pridruže. Pozivu se odazvalo više od tisuću ljudi, nakon čega je Torcida zajedničkim pojačanim snagama nastavila navijati i verbalno se razračunavati s klupskim vodstvom.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska ponudila je kratku genezu situacije.

'Određeni broj utakmica pratimo ponašanje pripadnika Torcide i došli smo do zaključka da korištenje pirotehničkih sredstava prelazi granice dopuštenoga. Dosada se to, na utakmicama manjeg rizika, svodilo na nekoliko zapaljenih baklji ili dimnih kutija, ali u posljednje vrijeme počelo je iživljavanje. Posebno nas smeta korištenje takozvanih topovskih udara koji se ubacuju među službene osobe na tartan stazi.'

Isti izvor kaže da je Torcida bila upozorena.

'Prvo smo usmeno, a zatim i pismeno apelirali da poduzmu mjere kako bi se ograničilo korištenje nedozvoljenih sredstava. Mi smo realni i znamo da će se pirotehnika uvijek koristiti, ali ovakvo iživljavanje izlazi iz okvira navijačkog kolorita.To nisu incidenti pojedinaca, to je postao njihov stil - što je previše, previše je', smatra dužnosnik PUSD-a.

Kaže da ozlijeđenih, zbog maksimalnog obzira policajaca, tijekom intervencije nije bilo te da je na posljednje dvije utakmice zbog pirotehnike uhićeno sedam osoba. Ostane li situacija ovakva, intervencije će se, kaže, nastaviti.

'Ne želim ništa unaprijed govoriti, želim vjerovati da će se stanje izmijeniti. Ali ponavljam, stvar je u pretjerivanju. Oni zloupotrebljavaju loš rad redarskih službi i loš sustav snimanja Poljuda, a te propuste onda mi moramo ispravljati.'

Dio navijača smatra da su ove dvije policijske akcije instruirali klupski moćnici kako bi se isprovocirao fizički sukob većih razmjera te tako kompromitiralo navijačko tijelo koje uporno traži potpisivanje kodeksa za vođenje njihovog kluba. U policiji odbijaju takva nagađanja.