SRETNI, UNATOČ SRAMOTI

Kakva utjeha - u HNL-u sporna tek jedna utakmica

25.11.2009 u 17:06

Bionic
Reading

Iako se uoči današnjeg sastanka u Nyonu spekuliralo da se u Hrvatskoj istražuje pozadina 14 utakmica Prve HNL, HNS-ov trojac u sjedištu Uefe ipak je nešto bolje volje. Naime, dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković kaže da se sumnja tek na jednu utakmicu Prve HNL. Čini se da se u HNS-u tješe tom činjenicom

Velika kladioničarska afera, koja je uzdrmala cjelokupni nogometni svijet, izazvala je i reakciju Uefe. Stoga je danas u Nyonu održan hitni sastanak s čelnicima saveza devet zemalja u kojima su se dogodile navodne manipulacije. Među njima je i Hrvatska. HNS su predstavljali glavni tajnik Zorislav Srebrić, dopredsjednik IO Ivan Brleković te pravnik Vlado Iveta.

'Samo jedna utakmica hrvatske lige je pod sumnjom da je namještena. Zaista ne znam otkud oni podaci o 200 utakmica i 14 u HNL-u. Nisam čuo ni da pričaju o namještanju u Ligi prvaka. Sve je bilo jako ozbiljno organizirano. Bili su izaslanici saveza država koje su pod istragom. Zaključak je da se moramo spojiti s državnim organima. U interesu istrage Uefa neće objavljivati imena klubova ni imena aktera koji su osumnjičeni. Znam koji su klubovi u pitanju, ali ne smijem reći. Uostalom, još nije ništa dokazano', rekao je Brleković.

Iako nije službeno potvrđeno, zasad se kao jedina sumnjiva utakmica navodi prošlosezonski dvoboj Zadra i Hajduka na Stanovima koji je završio pobjedom gostiju 3:0.

Nakon trosatne sjednice održane u sjedištu Uefe u vezi s aktualnim skandalom s namještanjem utakmica i prijevarama u klađenju, s ciljem razmjene informacija, Uefa i devet saveza (Austrija, Belgija, BiH, Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Slovenija, Švicarska i Turska) koji su spomenuti u slučaju Bochum izdali su sljedeće priopćenje:

1. Uefa i nacionalni savezi suočavaju se sa slučajem organiziranog kriminala koji premašuje istražne nadležnosti sportskog pravosuđa. Zahvalni su državnim tijelima na njihovoj odlučnoj akciji, koja je također u interesu sporta.

2. Uefa i nacionalni savezi će stupiti u kontakt s nadležnim tijelima u svakoj od zemalja kako bi dobili pristup relevantnim informacijama koje uključuju klubove i pojedince iz njihove nadležnosti.

3. U ime devet nazočnih nogometnih saveza, Uefa će službeno od ureda javnog tužiteljstva Bochuma zahtijevati potpuni pristup cjelokupnom dosjeu slučaja. Prema izjavama nadležnih tijela, ovaj postupak može potrajati i nekoliko tjedana.

4. Dok ovaj dosje ne bude dostupan, sve što je objavljeno u medijima u vezi sa slučajem namještanja utakmica u Bochumu je čista spekulacija i nije zaključno. Nikakvi komentari u vezi s pojedincima ili klubovima ne mogu se davati na osnovi ove spekulacije i u ovoj fazi postupaka.

5. Uefa i devet saveza pozivaju sve igrače ili službene osobe koji žele prijaviti incidente koji se mogu povezati s bilo kojom vrstom korupcije, prijevare ili namještanja utakmica da ih prijave nacionalnim nogometnim tijelima ili Uefi.

6. Uefa i nacionalni savezi neće se suzdržavati od poduzimanja najstrožih mjera iz okvira svoje nadležnosti i Uefa će u svim postupcima, gdje god to bude potrebno, pružiti pomoć i kooridinirati ova pitanja.

7. Uefa i devet saveza su spremni odlučno iskorijeniti ove zlouporabe koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju igri. Pri tome neće praviti nikakvu razliku u tome jesu li ove zlouporabe potekle od igrača, službene osobe ili nekog drugog pojedinca.