GOTOVA SKUPŠTINA HAJDUKA

Uz blejanje i navijanje primirje Keruma i Torcide

22.11.2009 u 17:20

Bionic
Reading

Zanimljivo je bilo tijekom Glavne skupštine Hajduka. Osim što je izabran novi Nadzorni odbor, bilo je puno prepucavanja, nadglasavanja i teških riječi, a sve se događalo uz navijačku kulisu i jako osiguranje

Hajduk je na dugo očekivanoj Glavnoj skupštini dioničara, koja je potrajala preko četiri sata, dobio Nadzorni odbor koji je predložio gradonačelnik, predstavnik većinskog vlasnika Grada Splita Željko Kerum. U novi Nadzorni odbor ušli su Željko Bašić, Tomislav Gruica, Rade Lasuić, Ivica Livaja, Miran Pelivan i Petroslav Sapunar kao predstavnici grada Splita te Jako Andabak, Tomislav Mamić i Ivan Rimac iz redova krupnih dioničara.

Ostavljena je mogućnost da se Nadzorni odbor proširi na 11 članova, a preostala dva mjesta popunili bi predstavnik Državne agencije za sanaciju banaka Jozo Sarač te predstavnik malih dioničara, odnosno Torcide.

Ponuda je to gradonačelnika Keruma koji je rekao da Torcidi pruža ruku mira, a kao drugi njegov prijedlog uvršteni su i razgovori oko kodeksa koji je također predočila Torcida. Tijekom skupštine su usvojena i izvješća o dokapitalizaciji, poslovanju, nadzoru, financijama i reviziji za prošlu godinu, napravljene su nužne izmjene Statuta i sve ostalo što je bilo potrebno da bi Skupština bila pravovaljana.

Sam tijek Skupštine protekao je u neuobičajenoj atmosferi, 200-tinjak pripadnika Torcide na trenutke je stvaralo pravu navijačku atmosferu, čulo se skandiranje, zvižduci, potpora, pa čak i blejanje, kojim su počastili gradonačelnika Keruma kad je izašao na binu.

Uoči glasovanja za članove Nadzornog odbora tajnik Kluba navijača Torcida Stipe Lekić, koji je jedan od manjih dioničara Hajduka, javno je upitao Keruma zašto su u Nadzorni odbor predloženi njegovi (Kerumovi) osobni prijatelji i mesari. Kerum je odbacio primjedbe.

'U čemu je problem ako je čovjek mesar. Nemojte me zezat. Ja sam strojar pa sam izabran za gradonačelnika Splita', kazao je Kerum.

U više izrečenih zamjerki upućenih Kerumu tijekom današnje sjednice Glavne skupštine Hajduka, dioničari koji su članovi Torcide zatražili su od njega da se javno ispriča zbog svojih nedavnih istupa u kojima je pripadnike Torcide nazvao 'ekstremistima' i 'urbanim jugoslavenima', na što je Kerum izašao za govornicu rekavši: 'Ja Vam se ispričavam'.

Na koncu je sve završilo u pomirljivom tonu, brojno osiguranje koje je uključivalo i pripadnike specijalne policije nije imalo potrebe intervenirati i sada ostaje pitanje koliko brzo će i hoće li uopće vodstvo Hajduka ustrajati na onome što su obećali navijačima.

Torcida može biti zadovoljna što je s nešto više od 400 glasova, naprema oko 400.000 glasova s koliko su raspolagali veliki dioničari, uspjela izboriti da u NO uđe jedan predstavnik malih dioničara te da se njihov Kodeks u nešto izmijenjenom obliku usvoji i pretoči u Statut kluba. Primirje bi trebalo potrajati barem neko vrijeme, dok ne dođe do prvog sastanka predstavnika kluba i torcide, a daljnji koraci će ovisiti o rezultatima tih sastanaka.

Među rijetkima čije su poruke s govornice odisale pozivima na mir i toleranciju bio je najveći pojedinačni dioničar Jako Andabak koji je rekao:

'Osjećam se kao dijete čiji su roditelji pred rastavom. Gradonačelnik radi dišpete Torcidi, Torcida njemu, a na koncu pati Hajduk. Nadajmo se da je tome kraj i da ćemo se svi staviti u službu Hajduka i krenuti u bolje sutra.'

Nakon Skupštine, održana je i prva konstituirajuća sjednica Nazdornog odbora na kojoj je za predsjednika izabran Petroslav Sapunar, a za njegova zamjenika Jako Andabak.