NE ZNAJU S KIM IMAJU POSLA

Trik kojim Mamić može razoružati Uefu

23.11.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Iako je Uefa cinično vratila tri boda (remiziraju li Ajax i Anderlecht, 'modri' sigurno ispadaju), u istoj kuverti došlo je i upozorenje da će prvi neredi u iduće tri sezone automatski povući kao posljedicu izbacivanja iz europskih natjecanja. To je uvjet koji bi izbacio 90 posto europskih klubova i teško je očekivati da će se Dinamo i njegovi navijači naći u pacifističkoj eliti

Nakon serije tragikomedija, nudimo vam malo nogometnog SF-a. Dinamo će u sljedeće tri godine teško izbjeći izbacivanje, ali magloviti Mamićev europski projekt neće morati biti prekrižen. U rukavu ima adut zvan Lokomotiva u kojemu ionako već igra 16 igrača pod Dinamovom kontrolom.

HNS-ov pravilnik kaže da na posudbi u jednom klubu ne može biti više od šest igrača, ali ne postoji pravilo kojemu dovitljivi Mamić ne zna naći rupu. Dinamovi juniori potpisali su ugovor s Lokomotivom i sve je legalno, a kontrola ne jenjava.

U državi u kojoj je sve što je isplativo automatski i legalno mogao bi se dogoditi i nogometni prevrat stoljeća. Uefa prijeti Dinamu izbacivanjem, ali znači li to da će 'povlačenjem obarača' i riješiti svoj problem? Nije sasvim izvjesno.

Iako je HNS uspio uvjeriti da je NK Lokomotiva klub koji neovisno djeluje u okviru T-Com Prve HNL, jasno je da nijedna Mamićeva inicijativa neće naići na otpor u Kajzerici. Pogotovo ne projekt 'europske Lokomotive'.

Koncept je jednostavan. Dinamo posudi svoje najbolje igrače dobrim susjedima, vrati u Maksimir mladiće kako bi sve ostalo legalno, i Lokomotiva postaje favorit za naslov. Budući da taj klub nikada nije nastupao u Europi, jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji se može pohvaliti čistim dosjeom kod Uefe.

To bi bila scena. Dok bi nogometni činovnici otkrili štos, bilo bi kasno. Lokomotiva bi, naravno, igrala u Maksimiru, a opustošene tribine ne bi im bile novost jer je Dinamo ionako ove sezone igrao tri utakmice pred praznim gledalištem.

'Sve je isto k'o i lani', pjevali bi Mamići skrivajući ciničan osmijeh dok bi gospoda iz Uefe mrko gledala ravno ispred sebe. Ne bi Mamiće morili ni eventualni navijački ekscesi jer dok Lokomotivini Kaiser chiefsi nakupe dovoljno kaznenih bodova za izbacivanje, Dinamo se već vraća na scenu i Lokomotiva ponovno odlazi u prosječnost. I tako u krug.

Ne zna Europa s kim ima posla, samo da proradi kreativnost u glavama hrvatskih nogometnih poduzetnika.