PERFORMANS NA PERISTILU

Torcida Kerumu pokazala žuti karton

19.11.2009 u 08:59

Bionic
Reading

Torcida je nastavila rat performansima protiv gradonačelnika Splita Željka Keruma, koji po njihovom mišljenju privatizira Hajduk i vodi ga onako kako oni ne žele. Nakon što su sa sjeverne tribine bacali krafne i pred klub dovodili ovce, u četvrtak ujutro su jedan od najljepših mediteranskih trgova u Europi, Peristil, prekrili žutom najlonskom vrećicom

Žuta vrećica simbol je trgovačkog lanca Kerum čiji je vlasnik splitski gradonačelnik, no torcidaši su umjesto natpisa 'Kerum' na vrećici istim fontom i bojom ispisali 'Kodeks', podsjećajući gradonačelnika na ono što traže od njega.

Jedan od njihovih zahtjeva je usvajanje kodeksa po kojem bi se birali i koji bi poštovali svi zaposlenici kluba. Inspiraciju za ovu instalaciju torcidaši su našli u povijesti Splita, jer je Peristil već dva puta bio dobra podloga za slične poteze. Prije 41 godinu obojen je u crveno, a prije desetak godina u crno, što je simboliziralo prosvjede protiv tada aktualnih tema.

I ova akcija je naišla na simpatije Splićana, koji su ponovno na strani Torcide. Očito je da su navijači Hajduka shvatili da sličnim instalacijama i performansima postižu jednaki efekt u medijima kao i tučnjavama i razbijanjem, no javnost ovakve poruke prima sa simpatijama i stoga im daje za pravo. Nadamo se da će Torcida ustrajati na ovakvom iskazivanju svojih stavova.