SVJEŽA KRV U PULI

Istrin Rus kreće u šoping po Dinamu i Hajduku

15.11.2009 u 21:20

Bionic
Reading

Još uvijek neimenovani Rus, koji se doselio u Pulu i planira uložiti znatna sredstva u razvoj jedinog istarskog nogometnog prvoligaša, podiže temperaturu pod Arenom. Spominju se velika imena, ambicije rapidno rastu

Iako ime nepoznatog ulagača još nije objavljeno, klupko se polako raspliće. Pula bruji da će novi strani zaljubljenik u njihov grad u Istru 1961 investirati četiri milijuna eura i da su jedine ambicije koje ga zadovoljavaju one s europskim predznakom. Identitet bi trebao biti objelodanjen tijekom tjedna.

Procurilo je da čovjek nije nikakav pijani milijarder, već da je iza njega određena igračka karijera, kao i iskustvo u nogometnom rukovodstvu. Bio je član uprave moskovskog Spartaka.

Već je dobro proučio hrvatsko nogometno tržište i čini se da je podcrtao imena trojice igrača. Jedan od njih sasvim je sigurno Dinamov Kamerunac Mathias Chago i taj dio priče zvuči najrealnije. Druga zvijezda na nišanu dolazi iz Hajdukova veznog reda, najčešće se spominje ime Marina Tomasova, a treći je još neimenovani Dinamov branič. S obzirom na situaciju u aktualnom prvaku, dilema glasi: Carlos ili Ibanez. Ostali su preskupi.

Rus kroz najavljeno preoblikovanje Istre 1961 u dioničko društvo želi ući u vlasničke strukture kluba, no iz gradskog poglavarstava su mu jasno poručili da planiraju zadržati kontrolni paket. Ipak, on bi trebao biti iznimno važan dioničarski faktor u zeleno-žutom prvoligašu i riječ će mu dobiti veliku specifičnu težinu.

Dakle, Chago. Kamerun je tijekom vikenda osigurao nastup na SP-u, a Chagi je pomoćnik izbornika Le Guena poručio da mora igrati želi li doći u obzir za Južnu Afriku. Naravno, neusporedivo jači argument bila bi mu minutaža u Dinamu, ali Jurčić ga je tijekom jeseni koristio isključivo kada nije imao alternativu, a igranje u Istri bolje mu je i privlačnije od Dinamove klupe. Ili, kako je često jesenas bilo, tribine. Zadovoljio je tijekom nastupa protiv Obale Bjelokosti i njegov odlazak na SP uopće nije nemoguć.

Dinamo u njega nije puno uložio i ponuda ne bi morala biti astronomska. Upravo ta stavka otežava posao oko eventualnih dovođenja Tomasova i Ibaneza. U njih je dvojicu već potrošeno desetak milijuna kuna i takve akvizicije bi, jer logično je da ih za manje nitko neće dobiti, mogle biti prevelik zalogaj čak i za bogatog Rusa.

Ipak, Istra drži čvrstog asa u rukavu. U njihovim redovima je snažni napadač Traore i Malijac bi mogao poslužiti kao stavka u pregovaračkoj križaljci. Budu li ga poslali u Zagreb ili Split kao sredstvo plaćanja za nekog od navedenih imena, ne samo da će Rus ispuniti svoju želju, već bi se ponovno mogla razbuktati suradnja s agencijom koja je u Pulu voljna slati talentirane Afrikance. Ti menadžeri su im zamjerili što Traorea nisu pustili u klub koji se natječe u europskim kupovima i vješt pregovarač iz ove bi situacije mogao izvući golemu korist.

Više će se znati idućih (tje)dana, ali lavina nogometnog optimizma u Istri već se moćno valja.