PRIJATELJ DO PRIJATELJA

Željko Kerum preuzima vlast u Hajduku

14.10.2009 u 12:59

Bionic
Reading

Šest novih članova predložio je Grad Split za novi Nadzorni odbor Hajduka, a svi su u rodbinskim, prijateljskim ili poslovnim vezama s gradonačelnikom Splita Željkom Kerumom

Nova skupština Hajduka zakazana je za 22. studenog u Sportskom centru Gripe i na njoj bi trebao biti izabran Nadzorni odbor od devet članova koji će voditi klub. Iz dosadašnjeg NO-a 'preživjeli' su krupni dioničari Jako Andabak, Ivan Rimac i Tomislav Mamić, a listu od šest novih imena predvode Kerumov zet Petroslav Sapunar, poslovni suradnik Ivica Livaja, poznat i iz afere 'vrtići', Kerumov prijatelj Tomislav Gruica, koji je s njim sudjelovao u tučnjavi u narodnjačkom klubu u Zagrebu, te javnosti manje poznati Rade Lasić, Željko Bašić i Miran Pelivan.

Inače, splitski gradonačelnik Željko Kerum oglušio se na zahtjev Torcide i odbio na dnevni red sjednice Gradskog vijeća staviti raspravu o stanju u Hajduku. Prijedlog na kojemu se po prvi put u povijesti ujedinili HDZ i SDP odbijen je glasovima Kerumovih vijećnika, troje pravaša te famozne 'trinaeste ruke' Milice Cipci, prebjega s SDP-ove liste.

‘Torcida vrši pritisak! Tako bi bilo koja udruga mogla zahtijevati raspravu na Gradskom vijeću! I ne radim ja u Hajduku da vam dajem izvješće’, lakonski je zaključio Kerum, dok su iz opozicije upozoravali da se ne raspravlja o Torcidi, već o optužbama za misteriozni nestanak desetaka milijuna kuna iz kluba s Poljuda.

Splitski navijači od gradskog su parlamenta zatražili raspravu o Hajdukovim dubiozama oko kojih se optužuju bivši i sadašnji predsjednik Hjduka Mate Peroš i Joško Svaguša, objavu financijskog izvještaja i usvajanje kodeksa upravljanja klubom, kojeg je potpisima podržalo preko 34 tisuća građana.

Nakon mini sukoba oko Hajduka, postalo je jasno da je Kerum ipak osigurao većinu u splitskom Gradskom vijeću, pa se očekuje da će tijekom dana bez problema smijeniti predsjednika Tomislava Goju (HDZ) i na njegovo mjesto postaviti sestru Nevenku Bečić. Dvije najjače stranke, HDZ i SDP, po prvi put su se zajedno našli u opoziciji.