OŠTRO PRIOPĆENJE

Torcida pita upravu: Gdje su milijuni?

08.10.2009 u 18:27

Bionic
Reading

Tko laže, Mate Peroš ili Joško Svaguša, jesu li s Hajdukova računa zaista nestali milijuni kuna, zašto se ne objavljuje financijski izvještaj o poslovanju splitskog kluba te kome nije u interesu usvajanje Kodeksa upravljanja Hajdukom – pitanja su splitskih navijača koji su uputili vrlo oštro otvoreno pismo na adrese 25 splitskih gradskih vijećnika.

Torcida od njih traži hitnu raspravu o stanju u Hajduku već na sjednici idućeg tjedna, zahtijeva se i uključivanje Porezne uprave HANFA-e i Državnog odvjetništva u raščišćavanju financijske situacije te konačno prihvaćanje kodeksa koji je vlastoručno potpisalo preko 34 tisuće Hajdukovih navijača.

'Ukoliko Gradsko vijeće smatra da čelnici Hajduka ne trebaju djelovati u skladu s Kodeksom ili ne trebaju ispunjavati neku od njegovih točaka, molili bismo da nam vijećnici obrazlože takvo svoje mišljenje i iza njega stanu svojim imenom i prezimenom', traži Torcida.

Rasprava o stanju u Hajduku traži se zbog njegovog značaja kao simbola Splita, ali i milijunskih iznosa kojima se – po izjavama bivših i sadašnjih čelnika – vrlo neodgovorno upravlja.

Tekst Torcidinog pisma prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Obvezu sastavljanja financijskih izvještaja u Republici Hrvatskoj uređuju Zakon o računovodstvu i Zakonu o trgovačkim društvima, a obveza predaje godišnjih financijskih izvještaja nadležnim državnim institucijama regulirana je još i Zakonom o sudskom registru. Člankom 20. novog Zakona o računovodstvu uređena je obveza javne objave financijskih izvještaja, što je izravna posljedica usklađivanja našeg zakonodavstva s direktivama Europske unije koja od država novih članica i od država kandidata za članstvo zahtijeva propisivanje javne objave financijskih izvještaja svih trgovačkih društava. Svrha javne objave financijskih izvještaja je da svaki zainteresirani subjekt može za svako trgovačko društvo na dostupan način pribaviti istinite i pouzdane informacije o stanju imovine, obveza, zaduženosti, ostvarenoj dobiti ili gubitku, a za velike i srednje poslovne subjekte čak i podatke o izloženosti riziku i o očekivanom razvoju društva u budućnosti. Financijske izvještaje potpisuje i za njih odgovara zakonski predstavnik trgovačkog društva.

Kada članovi uprave ili nadzornog odbora trgovačkog društva pristrano interpretiraju financijske pokazatelje te površno i neistinito informiraju javnost i male dioničare o ostvarenoj dobiti, gubitku ili trenutnoj aktivi trgovačkog društva, šteta se čini ne samo ugledu društva i njegovom poslovnom kredibilitetu, već se narušavaju i prava ulagača na tržištu kapitala i osnovna načela zakonitosti tržišnog poslovanja.

Dok se bivši i sadašnji vršitelj dužnosti predsjednika Hajduka spore oko 30 milijuna kuna razlike u ostvarenim rezultatima poslovanja u prvih sedam mjeseci 2009. godine i dok se misteriozni nestanak polugodišnjeg klupskog proračuna obrazlaže ekvivalentom neisplaćenih plaća za mjesec srpanj, možemo se samo nadati da će mehanizmi pravne države, od Porezne uprave, HANFE, pa do DORH-a utvrditi radi li se samo o neodgovornom obmanjivanju javnosti ili i o eventualnim malverzacijama u gospodarskom poslovanju društva i pokušaju prikaza lažne bilance.

Kako ih BusinessWeek nije uvrstio u ekskluzivno društvo laureata u izboru za najgoreg menadžera godine u svijetu, poput čelnika američkog Lehman Brothersa, Royal Bank of Scotland ili francuskog Societe Generale, Mate Peroš i Joško Svaguša su se odlučili međusobno počastiti i jedan drugoga javno opisati kao osobe koje 'ne razumiju kako posluju tvrtke' i 'ne znaju kako zaraditi pa kritiziraju bivšu upravu'. Uz već demonstriranu izvrsnost poslovnih i sportskih rezultata, bivši i sadašnji čelnik Hajduka izvrsno su demonstrirali i kako se djeluje za dobrobit društva promičući njegov ugled u javnosti.

Nakon takvog medijskog prepucavanja bivšeg i sadašnjeg vršitelja dužnosti predsjednika Hajduka, KNH Torcida Split mora, nažalost, još jedanput ustvrditi da do svih ovih, za klub i svakog njegovog dioničara štetnih događaja ne bi ni došlo da je službeno usvojen Kodeks upravljanja Hajdukom!

Ponavljamo i apeliramo: ignoriranje prihvaćanja Kodeksa časti koji zahtijeva od svakog zaposlenika Hajduka, a prije svih predsjednika kluba, ispunjavanje samo devet točaka, upravo je prihvaćanje ovakve sudbine Hajduka: sudbine u kojoj je jedna od osnovnih djelatnosti za vrijeme mandata upravljanja klubom prikazati prošlu upravu - gorom.

Tko ne želi ugraditi u funkcioniranje kluba ovih devet točaka: 1. Stručnost, 2. Vizija i strategija razvoja Hajduka, 3. Potpuni profesionalizam vodstva Hajduka, 4. Zakonitost i transparentnost u poslovanju Hajduka, 5. Odgovornost u ostvarivanju sportskih i poslovnih ciljeva Hajduka, 6. Moralnost i zakonsko nekažnjavanje čelnika i svih djelatnika Hajduka, 7. Neovisnost upravljanja Hajdukom, 8. Sprečavanje sukoba interesa u Hajduku, 9. Očuvanje ugleda i tradicije Hajduka?

Budući da je većinski vlasnik Hajduka Grad Split, očekujemo na Gradskom vijeću hitnu raspravu o ovom za građane Splita važnom pitanju. Ne mislimo pritom samo na značenje Hajduka kao simbola Splita, već i na milijunske iznose kojima se, bar iščitavajući izjave samih čelnika kluba, vrlo neodgovorno upravlja!

Kao udruga građana sa 8.360 članova, smatramo da je upravo Kodeks upravljanja Hajdukom nužan korak u trasiranju kluba na prave staze. Ukoliko Gradsko vijeće smatra da čelnici Hajduka ne trebaju djelovati u skladu s Kodeksom kojeg je svojim vlastoručnim potpisom podržalo preko 34.000 navijača ili ne trebaju ispunjavati neku od njegovih točaka, molili bismo da nam vijećnici obrazlože takvo svoje mišljenje i iza njega stanu svojim imenom i prezimenom.