UVIJEK NEŠTO

Blistavi Dinamo u svađi sa svojim sjeverom

05.10.2009 u 10:58

Bionic
Reading

U tjednu u kojemu je Dinamo nanizao tri pobjede i vratio se u igru za prolaz u europsko proljeće Maksimirom opet tinja nervoza. Uobičajeno za taj dio svemira, u Dinamu je uživanje nepoznat pojam

HNL je već gotovo rezultatski odlučen u Dinamovu korist, Jurčićeva je momčad u Temišvaru pokazala da je spremna i za europsku bitku, no igrači na svom stadionu ni dalje nemaju status junaka. Štoviše, okarakterizirani su kao poslušnici i shodno tome izviždani.

Nakon dvoboja u Temišvaru igrači nisu pozdravili svoje navijače i dok su domaći navijači ustali i zapljeskali momčadi koja je posramila njihove ljubimce s gostujućeg se sektora prolomio glasan zvižduk. BBB-i su procijenili da ih se ignorira zbog napada na izvršnog dopredsjednika.

Hladan odnos nastavio se i tijekom dvoboja s Varteksom na Maksimiru. Prvo skandiranje sa sjevera bilo je negodovanje potezom igrača u Rumunjskoj, a nakon prvog pogotka Mandžukić je ljubio dres gestikulirajući prema istočnoj tribini. Sjever se ponovno naljutio i početkom drugog poluvremena podigli su poruku jasnog sadržaja: 'Odričete se jedinih koji su uz vas.'

Poslije dvoboja igrači su krenuli prema tunelu bez pozdrava prema bilo kojoj strani stadiona. Jedina iznimka bio je Denis Glavina koji je zapljeskao prema sjeveru. Vjerojatno nije znao za dogovor.

Jasno je da se igrači zgražaju nad neredima, scene iz Rumunjske bude strah u momčadi da im je trud uzaludan. Da će iz Europe biti izbačeni bez svoje krivice. No nakon Praga u kojemu su zabilježene još ružnije slike, kolektivno su slavili s navijačima. Čak su pjevali i pjesmu: 'Igrači odlaze, uprave prolaze…' Jedina bitna razlika između ta dva gostovanja je što u Pragu nije napadnut Zdravko Mamić.

Na klubu je da se uključi u borbu protiv huliganizma i da surađuje s nadležnim institucijama. Ipak, spona momčadi i navijača iznimno je važna za stvaranje pozitivne atmosfere u ključnim dijelovima sezone kao što je ovaj, a ignoriranjem ljudi koji za njih pjevaju svih 90 minuta igrači si rade medvjeđu uslugu. Nisu svi s te tribine huligani. Dapače, velika većina nije. Ne dobivaju ništa, a gube teško stečeni kredit u specifičnom navijačkom svijetu. Pred njima su dva tjedna stanke, možda će se već protiv Zagreba, a uoči gostovanja u Amsterdamu, situacija vratiti u normalu.