PRVA HNL - 10. KOLO

Hajduk teško s Istrom, prvi bod za Zagreb

03.10.2009 u 21:40

Bionic
Reading

Četiri su utakmice desetog kola T-Com Prve HNL igrane u subotu u večernjem terminu. Pobjede su upisali Hajduk protiv Istre (1:0), Cibalia u Šibeniku (2:0) i Osijek s Interom (4:2), dok je neodlučeno završilo između Karlovca i Zagreba (0:0)

Istra – Hajduk 0:1

Hajduk i petu utakmicu u nizu nije primio pogodak te je nastavio pozitivan niz (četiri pobjede i remi). Iako bez Andrića, Skoke i Ahmada Sharbinija, splitski igrači su stigli do bodova protiv Istre koja je pružila snažan otpor na Kantridi, gdje je bila domaćin.

Nakon početnog ispitivanja snaga, počelo se pucati iz svih pozicija i s jedne i druge strane, a najbolju priliku je imao branič Hajduka Pandža koji nije bio precizan s tri metra. No, 'bili' su terensku nadmoć naplatili u 22. minuti kada je jedno ubacivanje iz teške situacije Vukušić pretvorio u neobranjiv lob. Do odmora je Hajduk mogao i povećati vodstvo, ali realizacija je ove sezone veliki problem za Rejinu družinu. U nastavak su bolje ušli Puljani koji su imali nekoliko sjajnih šansi za izjednačenje, posebice Okić koji se spetljao ispred Subašića. Zatim je prijetio Hajduk, ponajviše preko Ibričića i Anasa Sharbinija, ali to nije bio dan ofenzivnih veznjaka 'bilih'. Kazna za promašaje nije stigla jer je Subašić opet bio na visini zadatka, te je zaustavio sve pokušaje Istrana kod kojih se najviše isticao neprecizni Šehić.

Šibenik – Cibalia 0:2

Nakon 14 godina Vinkovčani su stigli do punog plijena na Šubićevcu. To je bio tek drugi trijumf Cibalije u šibenskom dvorištu (18 utakmica) otkad je HNL-a.

Bila je to čvrsta utakmica u kojoj je bilo malo pravih prilika, ali i dobrog nogometa. Većinom se igralo na sredini terena, a suparnika se pokušavalo iznenaditi dugim loptama. Grešku obrane u prvih 45 minuta ni jedni ni drugi nisu dočekali. I drugo poluvrijeme počelo je slično, ali u 62. minuti Duro je srušio u kaznenom prostoru Husića. Malčić je bio siguran realizator s bijele točke. To je potpuno slomilo Šibenčane koji su pet minuta kasnije opet kapitulirali, a strijelac je bio još jednom Malčić. Do kraja utakmice Šibenik je napadao, ali zid najbolje obrane prvenstva nije popustio.



Osijek – Inter 4:2

Neugodna tradicija za Inter u Gradskom vrtu se nastavila. Zaprešićani tu još ne znaju za pobjedu, a ovo im je bio deseti poraz u 13 utakmica u kojima je Osijek bio domaćin.

Odlično je počelo za goste. Već u sedmoj minuti zabio je Dodo koji je sve sam napravio i pogodio desni donji kut osječkog gola. Slavlje Zaprešićana trajalo je samo četiri minute jer je brzu akciju domaće momčadi atraktivnim pogotkom zaključio Barišić. U 15. minuti Inter je opet poveo, a strijelac je bio Grgurović. I taj rezultat nije dugo stajao na semaforu - Vida je u 17. minuti svojim ovosezonskim prvijencem sve vratio na početak. Golijada se je nastavila desetak minuta kasnije, a sada je Osijek stigao do prednosti zahvaljujući drugom golu Barišića. Bilo je još prilika, ali mreže se više nisu tresle. Nastavak je donio brojčanu nadmoć za domaćina budući da je Budimir zaradio drugi žuti karton. Razlog je bio nevjerojatan - na travnjak je izašao u dresu s krivim brojem, kakav je imao njegov suigrač Dodo. Tempo je malo pao, a očajnički pokušaji 'Diva iz predgrađa' s desetoricom nisu urodili plodom. Naprotiv, u posljednjim trenucima utakmice Vida je još jednom zatresao mrežu za Interov šesti poraz u nizu.

Karlovac – Zagreb 0:0

Karlovac je bolje ušao u utakmicu. Imao je inicijativu i pritiskao posljednju momčad hrvatskog prvenstva. Kako je utakmica odmicala, i Zagreb se dizao te je uspostavio ravnotežu. Domaćin je prijetio preko Pamića, Lajtmana i Kovačevića, dok 'pjesnici' mogu ponajviše žaliti za izglednom situacijom Špičića iz 60. minute koji je izašao sam pred Sunaru, ali karlovački vratar je obranio. Karlovac je u 68. minuti tražio jedanaesterac nakon starta Oršulića nad Tokićem, ali sudac se nije oglasio. 'Pjesnici' su izdržali i nakon devet prvenstvenih poraza stigli do prvog boda u ligi, dok je Karlovac drugo mjesto na ljestvici prepustio Cibaliji.