BIVŠI HAJDUKOV DOM

'Stari plac od ledine do legende'

02.09.2009 u 15:22

Bionic
Reading

U srijedu je u kinodvorani stadiona na Poljudu promovirana knjiga 'Stari plac od ledine do legende', dvojice autora, Jurice Gizdića i Roberta Kučića

Ovo je 43. knjiga autora Jurice Gizdića koji je u njoj, zajedno s Robertom Kučićem, obuhvatio sve aktivnosti koje su se događale na Starom placu od druge polovine 19. stoljeća sve do današnjih dana, s posebnim naglaskom na 68 Hajdukovih godina.

Na njemu je Hajduk postigao svoje najveće uspjehe, osvojio čak 17 trofeja i postao klub poznat širom Europe i Svijeta. U knjizi je zapisano i da je Stari plac bio zemlja obitelji Tecilazić, potom i vojno vježbalište austrougarske vojske, i da je prva utakmica odigrana između dvije Hajdukove momčadi 16. travnja 1911., a prva javna utakmica dva mjeseca kasnije kada je Hajduk pobijedio Calcio (klub lokalnih Talijana) sa 9:0, što je vjerno prikazao i Smoje u Velom Mistu.

Na Starom placu je prvi pogodak postigao koljenom Šime Raunig, na njemu je rođena Torcida, na njemu su od Hajduka gubili i slavni Real i Ajax…

Mnogi su mišljenja da se Hajduk nikada nije trebao ni preseliti s legendarnog Starog placa, a sličnog mišljenja je i zadnji kapetan sa Staroga placa Ivica Šurjak.

'Ova knjiga ima za mene posebno značenje jer sam svoju mladost proveo u Hajduku i na Starom placu i, da mogu, srušio bih ovaj stadion i vratio Hajduk na Stari plac, tamo gdje su ispisane najljepše stranice ovoga kluba', rekao je Šurjak.