MOTIVA UVIJEK IMA

Dinamo i Jurčić grade europski renome

26.08.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Maksimirskih 4:0 igračima Heartsa gotovo da ne ostavlja niti simboličku nadu za ulazak u Europsku Ligu i pitanje je kako će u uzvratu izgledati hrvatski prvak. Prilično je jasno da je riječ o protivniku izuzetno limitirane snage i plavima neće biti lako naći potreban motiv

Dinamo je prolazak u sljedeću fazu gotovo već proslavio, ostaje tek obraniti divovskih 4:0 i izraziti želje za ždrijeb skupina. Ipak, i ovu utakmicu treba odraditi pošteno. Motivi se nude, samo ih treba pravilno usmjeriti i nova pobjeda ne doima se nimalo daleko.

Trener Jurčić imao je lijepu priliku Dinamo uvesti u Ligu prvaka čime bi ubrzao stvaranje vlastitog imidža na međunarodnoj sceni. Nije uspio i upravo ovaj susret mogao bi ga, zajedno s momčadi, u očima europske javnosti okvalificirati kao ozbiljan proizvod na koji treba obratiti pozornost. Dvije uvjerljive pobjede protiv Škota našle bi prostora u mnogim međunarodnim tiskovinama.

Dalje, kompozicija momčadi takva je da je u ovom Dinamu svatko (uz iznimku Mandžukića) zamjenjiv. Svaki pojedinac na terenu mora se kontinuirano dokazivati kako bi ostao u nacrtima stručnog stožera. Lovren će, primjerice, dobiti priliku na lijevom beku i tako si može učvrstiti poziciju za trenutak kada se vrati Kovač i priključi Cufre. Barbarić ne bi smio griješiti na stoperu želi li ostati dio kompletirane obrane.

Tomečak se dokazuje kao konkurencija ozlijeđenom Ettou, kreativni trojac u veznom redu mora nastaviti dokazivati trkačku potentnost kako bi zadržali prednost u odnosu na Chagu, dok Papadopoulos i Slepička imaju sve manju prednost pred nadirućim Kramarićem.

Sastav je pun motiviranih pojedinaca i to samo po sebi bi moglo biti dovoljno za ubijanje pristupa zvanog lako ćemo, a kao ultimativni motiv nameće se toliko spominjani europski koeficijent. Kao i toliko puta u bliskoj prošlosti, teret cijele lige ostao je na leđima Dinama te prvak ima odgovornost prema kolegama iz HNL-a. Trenutačno su četiri hrvatska predstavnika dosegnula koeficijent od 2,25 za ovu sezonu, a brani se koeficijent tri. Svaki bod od četvrtka do kraja sezone taj će zbir povećati za 0,25 i svaki uspjeh modrih podići će renome svakog kluba koji će u idućih pet godina prelaziti Breganu.

Uostalom, nošenje Dinamova grba na prsima dovoljna je odgovornost. Oko kluba je nastala prilično euforična atmosfera koja u sportski razmaženoj hrvatskoj metropoli lako uvene. Samo serija uspjeha sugerira da će tribine i dalje ostati lijepo ispunjene.