MAKEDONCI SU SUMNJIVI

Utakmice Slavena Belupa opet pod istragom UEFA-e

19.08.2009 u 17:59

Bionic
Reading

Europska nogometna federacija (UEFA) pokrenula je istragu protiv triju makedonskih klubova koji su osumnjičeni za namještanje rezultata utakmica u kvalifikacijama europskih kupova

Pod UEFA-inim povećalom nalazi se nekoliko utakmica među kojima i ogled hrvatskog prvoligaša Slaven Belupa i Milana te utakmice Vardara i Rabotničkog. Zbog novog slučaja, u Skoplje je doputovao glavni UEFA-in inspektor Gerhard Kapl kako bi prikupio svu dokumentaciju i istražio slučaj. Prema pisanju makedonskog tiska, Kapl se u Skoplju susreo s ministricom unutarnjih poslova Gordanom Jankulovskom od koje je zatražio pomoć u rasvjetljavanju cijelog slučaja.

Slaven Belupo je u dvije utakmice protiv Milana slavio 12:2 (4:0, 8:2), no prema vijestima iz Nyona, hrvatski klub nije predmet istrage, nego samo makedonski. UEFA istražuje i dvije utakmice Vardara i Anorthosis Famaguste iz srpnja 2007. u kojima su Ciprani slavili dva puta po 1:0 te dvije utakmice Rabotničkog.

U travnju ove godine, UEFA je kaznila makedonskog prvoligaša Pobedu s osam godina zabrane nastupa u europskim kupovima. Kažnjeni su i predsjednik kluba Aleksandar Zabrčanec i bivši kapetan momčadi Nikolca Zdravevski kojima je doživotno zabranjen rad u nogometu. Makedonci su kažnjeni zbog namještanja rezultata utakmice protiv Pjunika u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2004. Pobeda je na svom travnjaku izgubila od Armenaca 1:3, dok je druga utakmica završila rezultatom 1:1. UEFA je istragu otvorila nakon što je dobila dojave iz vodećih kladionica da su na taj rezultat uplaćeni veliki novčani iznosi.

Inače, i prošle sezone jedna utakmica Koprivničana bila je pod sumnjom kada su malteški mediji izišli s pričom da je susret njihova Marsaxlokka i Slaven Belupa (0:4) namješten, ali se pokazalo da su to bile samo lažne optužbe.