ŽALBA NA SLOVAČKI TEROR

Torcida traži donacije za sudsku bitku

11.08.2009 u 17:42

Bionic
Reading

Točno 210 hrvatskih građana, koje su uoči utakmice Žilne i Hajduka slovačke vlasti uhitile i deportirale uz petogodišnju zabranu ulaska u Europsku uniju, krenulo je u sudsku bitku

Njihov prvi korak je ulaganje žalbe na zabranu ulaska u EU, za što je angažiran tamošnji odvjetnički ured Škodler. Vrlo organizirana Torcida je asistirala pa su na vrijeme prikupljeni svi dokumenti i potpisane punomoći, no zapelo je na novcu: samo za ulaganje žalbe potrebno je 120 eura po osobi (ukupno više od 25 tisuća eura!) a za eventualni sudski proces još najmanje toliko.

Splitski navijači stoga su pokrenuli akciju solidarnosti: grupa koja je desetke puta sama osmislila i provela humanitarne projekte (u posljednjem je skupljeno gotovo stotinu tisuća kuna i podijeljeno siromašnim vukovarskim obiteljima) ovoga puta traži pomoć za svoje članove. Uhićene, premlaćene i osuđene u Slovačkoj - kasnije se pokazalo – bez povoda i ikakve pravne osnove.

Među njima se nalaze i brojni pomorci koji se više ne mogu ukrcati na brodove na europskim linijama, nekoliko vrhunskih sportaša koji ne mogu na natjecanja i poslovni ljudi koji redovito putuju u EU. Nekoliko osuđenih čak i ima užu obitelj s druge strane europske granice, koju po slovačkoj odluci ne bi smjeli vidjeti pet godina.

Torcida javno traži donacije, pa makar i 20, 50 ili 100 kuna, a njihov popis – kao i svakog puta dosad – bit će objavljen, uz izvještaj o potrošenim sredstvima. Svi detalji nalaze se na stranici www.torcida.org.