REAKCIJA IZ SPLITA

Hajduk prosvjeduje Uefi i Žilini

31.07.2009 u 15:49

Bionic
Reading

Nemili događaji u slovačkoj Žilini gdje su se tamošnji policajci brutalno obračunali s Torcidom šokirao je i vodstvo Hajduka koje je odlučilo reagirati i poslati žalbu Uefi, Žilni, ali i Hrvatskom nogometnom savezu

U Hajduku su, naravno, šokirani nemilim događajima koji su se dogodili u Slovačkoj. Scene koje nikog nisu ostavile ravnodušnog natjerale su vodstvo Hajduka na reakciju te su u petak poslali pismo Uefi, Žilini i HNS-u koje je objavljeno na klupskim stranicama, a prenosimo ga u cijelosti:

'UEFA
Iako kao klub nemamo nikakve veze s gostovanjem navijača Hajduka u Žilini (Slovačka) jer se organiziranjem navijačkih ekspedicija za praćenje naših utakmica i inače ne bavimo, a pogotovo sada u situaciji kad je UEFA zabranila dolazak Hajdukovim navijačima na dvije međunarodne utakmice, moramo Vam uputiti protest zbog neobjašnjive brutalnosti slovačke policije koju je iskazala uoči utakmice Žilina – Hajduk u četvrtak, 30. srpnja.

Navijači iz Hrvatske koji su u vlastitim aranžmanima došli u Žilinu naprosto su vrlo brutalno izubijani, tjerani konjima po okolnim ulicama blizu stadiona i premlaćivani čak i onda kad su bili u poziciji da ne mogu pružiti ni objašnjenje, a posebno ne otpor. Neshvatljivo je da slovački policajci nisu ni pokušali mirnijim načinom i objašnjenjima ukazati navijačima iz Hrvatske da ne mogu, unatoč posjedovanju ulaznica, ući u stadion. Tzv. treći stupanj prema njima je primijenjen od prvog kontakta. Tko god je tog trenutka prepoznat kao Hrvat ili čak i pokušao na hrvatskom zatražiti objašnjenje bio je poput 'stoke' stjeran u tor!

Posljedica je bila nekoliko desetaka ozlijeđenih,slomljenih ruku,razbijenih glava... Nama, vodstvu kluba koje je bilo na toj utakmici, nije i ne može biti razumljiva takva brutalnost organa reda u nama inače prijateljskoj zemlji, u Europskoj uniji! Napominjemo još jednom da mi, klub Hajduk, nemamo nikakve veze ni s dolaskom navijača iz Hrvatske ni s nabavljanjem ulaznica za njih. Oni su ih legalno kupovali preko slovačkih agencija, ali to im je pomoglo samo da dobiju batine, a ne gledanje utakmice. Ako ih doista nisu htjeli u svom gradu i na svom stadionu, zašto su im onda prodavali ulaznice?

Na ovaj način protestiramo prvenstveno zbog rijetko viđene brutalnosti organa reda, pogotovo jer navijači iz Hrvatske nisu bili začetnici nereda.

Nogometni klub Žilina
Nakon prve od dvije međunarodne utakmice između naša dva kluba, Žiline i Hajduka, zahvaljujemo vam na gostoprimstvu našeg kluba, ali vas nažalost moramo upozoriti na ono što se događalo uoči same utakmice. Naime vaša policija brutalno je pretukla naše brojne navijače na ulicama u neposrednom susjedstvu stadiona, iako oni, kako smo kasnije čuli, nisu za takvu intervenciju davali nikakva povoda. Istina, sigurno je da su bili revoltirani što unatoč kupljenim ulaznicama ne mogu ući na stadion. Neshvatljivo je da vaši organi reda nisu ni pokušali nekim mirnijim načinom objasniti navijačima da ne mogu na stadion iako imaju kupljene ulaznice. Nije nevažno ni to što su navijači iz Hrvatske ulaznice legalno nabavili preko slovačkih agencija!

Iako Hajduk nema nikakve veze s dolaskom navijača iz Hrvatske jer niti se bavi organiziranjem njihovih putovanja niti im nabavlja ulaznice, ipak ne možemo ne ukazati na naše užasavanje i osudu takvih brutalnih postupaka prema našim navijačima od kojih je veliki broj završio u bolnici i s ozbiljnim ozljedama.

HNS

Od Vas, Hrvatskog nogometnog saveza, kao naše krovne organizacije, tražimo da nas podržite u našem protestu zbog divljačkog i brutalnog obračunavanja s našim navijačima uoči utakmice u Žilini 30. srpnja. Iako Hajduk nema nikakve veze s navijačkim putovanjem ili eventualnim osiguravanjem ulaznica za utakmicu u Žilini, jer se time ionako ne bavi, a kamoli u situaciji kad su Hajdukovi navijači od Uefe kažnjeni s dvije utakmice zabrane prisustvovanja utakmicama u inozemstvu, ipak moramo pokazati svoju zgroženost neviđenom brutalnošću koju je u obračunu slovačkih organa reda s navijačima iz Hrvatske.

Bez obzira na kupljenu ulaznicu – legalno i preko agencija u Slovačkoj – nijedan od njih nije mogao na stadion, a čim bi policajci čuli hrvatsku riječ ili prepoznali navijače Hajduka, bili su gurani, tučeni i ili konjima gurani u svojevrsni tor! Neshvatljivo nam je da slovački policajci nisu ni pokušali nekim mirnijim i primjerenijim načinom uvjeriti navijače iz Hrvatske da im ulazak na stadion nije dozvoljen. A jednako nam je neshvatljivo da su im bez problema prodavali ulaznice, a onda ih dočekali batinama!

S poštovanjem,
Mate Peroš
Predsjednik Uprave HNK Hajduk Split'