PRIMITIVIZAM NA DJELU

U Splitu nove rasističke poruke protiv Dinama

03.07.2009 u 10:50

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme u navijačkoj sferi u Splitu zaredali su se incidenti i rasistički ispadi, posebno na utakmicama te je Hajduk već nekoliko puta morao platiti kazne nogometnim institucijama zbog toga

Na utakmicama se najčešće 'hukalo' protivničkim tamnoputim igračima, a i grad je ispisan rasističkim grafitima. Taj recentni rasizam doveo je u pitanje čak i neke legitimne simbole Hajduka. Donedavno nitko na naziv 'White boys' kao izvedenicu navijača 'bilih' nije posebno reagirao i nije doživljavao kao rasizam, to je bila lokalna stvar.

Sada je i to u pitanju, kao i dio ikonografije na Poljudu, primjerice benigno korištenje američke 'južnjačke' zastave. Rasizam je postao dnevna i legitimna pojava u redovima Torcide, pa primjerice najljućeg rivala, zagrebački klub Dinamo zbog nekoliko tamnoputih igrača nazivaju pogrdno čokoladni Dinamo, kao na ovom grafitu, prigodno dekoriranom u Splitu udomaćenom svastikom.

Nakon što smo iz Hajduka čuli najave da će možda u prijelaznom roku biti izabran novi centarfor Kamerunac Dorge Kouemaha, pitanje je kako će na to reagirati primitivni dio Torcide. Zapravo će to biti zanimljiva situacija, pogotovo ako taj napadač njemačkog drugoligaša Duisburga počne, po svom običaju, zabijati golove. Možda uprava splitskog prvoligaša pravi i najbolji potez za suzbijanje neshvatljivog rasizma koji se možda može objasniti i jalom zbog Dinamovih uspjeha posljednjih godina.

Do sada je splitski klub taj primitivizam ionako preskupo plaćao. No opet, ako nekako i stanu na kraj, ostaje još i otvoreni neofašizam Torcide, ali za rješenje tog problema trebamo pričekati da HNS počne i tu pojavu drastično novčano kažnjavati.