JURČIĆ TVRDI

'Kalinić i Sharbini se nisu prodali zbog menadžera'

01.07.2009 u 19:07

Bionic
Reading

Dinamo je od 1. do 9. srpnja u austrijskom Bad Bleibergu gdje će obaviti drugi dio priprema, a odigrat će i dvije prijateljske utakmice sa Steauom i Austrijom Kärnten. Trener hrvatskog prvaka Krunoslav Jurčić izvijestio je o detaljima priprema i stanju u momčadi odmah nakon dolaska u Austriju

Skupocjeni 'modri' autobus na put u Austriju poveo je 26 nogometaša, a u Bad Bleiberg stigli su i predsjednik Mirko Barišić te izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić. Pred novinare je izišao strateg zagrebačke momčadi Krunoslav Jurčić.

'Ovo je nadogradnja na temelje koje smo postavili u Zagrebu i na Rogli. Sad krećemo u profiliranje ekipe i ubrzavanje baze koju smo stvarali dva tjedna. Dvije utakmice sasvim su dovoljne u ovoj fazi, jer smo naglasak stavili na jače treninge. A možemo donekle reći da imamo i tri utakmice ako računamo međusobnu koja je na rasporedu 2. srpnja', rekao je u uvodu Jurčić koji je nešto govorio i o stanju momčadi i kvaliteti kadra.

'Imamo puno mladih, no u njihovom je slučaju svaka nova utakmica i prilika za novi napredak. Tu su i dvojica novih igrača koji će svakako podići kvalitetu igre, a i ostanak Mandžukića u klubu puno će nam pomoći', objasnio je Jurčić koji je dodao i da će Calello, Ibanez i Antolić raditi posebnim ritmom, kao i Morales i tek pristigli Papadopolulos.

Jurčić se nije složio s novinarskim tvrdnjama da Dinamo nema vođe.

'To su mistifikacije koje su medijima svakako zanimljive, no stvarnost je nešto posve drugo. Dugo sam bio igrač, sad sam trener i slušam priče kako je i u mojoj generaciji bilo vođa koje su drugi slijedili. To nije istina. Naravno da ima igrača koji imaju puno iskustva i znanja pa su time mlađima sami po sebi autoritet, no govoriti o nekim junacima koji vode priču, a drugi ih slijede je nešto dostojno filmovima o Supermanu.'

Hrvatski strateg prokomentirao je i neuspjele transfere Sharbinija i Kalinića.

'Ljudi koji prodaju te igrače očito nisu baš upoznati sa svjetskim kretanjima. Nije dovoljno biti samo dobar igrač, jer provjeravanja svakoga vrlo su kompleksna. Kad se zbroje sve karakteristike, počinju se slagati razlozi zašto se razvila određena situacija te zašto transfer ne uspijeva.'

Nije moglo ni bez pitanja o prvom europskom protivniku Pjuniku.

'Uvjerio sam se u jačinu te ekipe, no isto tako vjerujem i u svoju. Najvažnije je ozbiljno pristupiti i puno raditi kako bismo uspješno parirali svom protivniku. Njihova je kvaliteta neupitna jer pola momčadi im tvore članovi armenske A-reprezentacije, a pola otpada na igrače u mladoj reprezentaciji. Ako prema njima ne krenemo ozbiljno, tada bismo mogli imati problema', izjavio je Jurčić koji je pohvalno govorio i o Sammiru za kojeg se već dugo čeka da eksplodira te o mladoj nadi Andreju Kramariću koje su već počeli uspoređivati s Davorom Šukerom.

'Sammir nema problema s nogometnim znanjem, s tehničkim i taktičkim postavkama, a mora još poraditi na tjelesnom kapacitetu, a već i sada vidimo velike pomake. Kada i taj dio usavršimo, imat ćemo ga spremnog za europske klubove. Što se tiče Kramarića, on je apsolutno veliki talent, no ne volim na taj način prezentirati igrače. Pitali ste me za pritisak, a ja doduše, mogu samo reći da je, u krajnjoj liniji, i to dio selekcije. Ako igrač brzo nakon bombastičnih napisa izgubi kompas, otpada, a ako ne, tu opet dokazuje svoju kvalitetu. Za Andreja bih samo htio reći da on nije ni Šuker, ma koliko god godile takve usporedbe, već Andrej Kramarić, sa svojim talentom i svojim kvalitetama. Vjerujem i u njega i u njegov daljnji razvoj. Mogao bih reći da je njegova nogometna karijera neupitna', zaključio je Jurčić.