NEMA SE PARA

U HNS-u priznali - Liga 16 je greška

30.06.2009 u 19:27

Bionic
Reading

Do kraja idućeg tjedna trebalo bi biti poznato koliko će klubova imati Druga hrvatska nogometna liga u predstojećoj sezoni, rečeno je na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza

Želja Skupštine HNS-a je da Druga liga, kao i protekle sezone, broji 16 klubova. No, problem je što trenutačno 13 klubova ispunjava uvjete potrebne za dobivanje licence i igranje u Drugoj ligi. To su Hrvatski Dragovoljac, Solin, Vinogradar, Imotski, Suhopolje, Segesta, Junak, Pomorac, Mosor, Moslavina, Rudeš, Lučko i Split.

Budući da je propisima HNS-a omogućeno da u Drugoj ligi mogu igrati i profesionalni i amaterski klubovi, HNS će sljedećih dana obaviti konzultacije s Uefom kako bi se utvrdilo primjenjuju li se uvjeti o licenciranju i na amaterske klubove. Ukoliko Uefa potvrdi da amaterski klubovi ne moraju ispunjavati uvjete o licenciranju, onda bi u predstojećoj sezoni (2009/10) u Drugoj ligi bilo 16 klubova. Inače, želju za igranjem u Drugoj ligi pokazali su Vukovar '91, makarski Zmaj, te Đakovo.

Izvršni odbor HNS-a odlučio je formirati komisiju koja bi procijenila šanse za opstojnost Prve lige sa 16 klubova, koja kreće od nove sezone. U toj komisiji trebali bi, uz ostale, biti čelni ljudi HNS-a i Udruge prvoligaša, te predstavnici dva najjača hrvatska kluba Dinama i Hajduka.

'Danas smo na sjednici Izvršnog odbora mogli čuti da je financijska situacija u klubovima katastrofalna, te da se u budućnosti više ne može računati na državna poduzeća kao glavne sponzore klubova. Evidentno je da smo se zaletili kad je u pitanju Liga 16', kazao je na konferenciji za novinare član IO HNS-a Ivan Brleković.