UEFA ODLUČILA

Zastava Konfederacije je rasistički simbol

19.06.2009 u 16:41

Bionic
Reading

Iz Uefina programa za borbu protiv rasizma FARE stigla je odluka prema kojoj je zastava Konfederacije rasistički simbol i ubuduće će se ukloniti sa svih europskih stadiona

UEFA je presudila: zastava Konfederacije, 'južnjačko' obilježje koje Torcida s manjim prekidima ističe na Poljudu već dvadesetak godina, ipak je rasistički simbol i stoga se ubuduće neće tolerirati.

Takvo mišljenje u pismenom obliku stiglo je na adrese Hrvatskog nogometnog saveza, Hajduka i Torcide iz Beča, gdje je sjedište Uefina programa za borbu protiv rasizma FARE. Premda u njegovu priručniku o zabranjenim simbolima obilježja Konfederacije dosad nisu bila eksplicitno zabranjena, upravo na temelju splitskog primjera južnjačka zastava ubuduće će se ukloniti sa svih europskih stadiona.

U FARE-u tvrde da je riječ o 'kontroverznom' obilježju, budući da ga brojne države s juga SAD-a i danas službeno koriste na javnim zgradama ili u državnim zastavama, no napominju da je simbol drag i brojnim skupinama koje promiču dominaciju nad crncima, superiornost bijele rase, pa čak i ropstvo.

'Neke navijačke skupine u Europi koriste zastavu u nenacističkom, kontekstu u smislu 'pobunjeničke zastave', kada ugnjetavani jug ustaje protiv dominantnog sjevera. Primjeri u Europi su FC Nurnberg Ultras u Njemačkoj ili neki navijači Olympique Marseillea u Francuskoj. U slučaju Hajduka također se može govoriti o buntu Dalmacije prema Zagrebu', priznaju iz Uefe. Ali...

Ali Torcida ima popriličan broj starih grijeha, koje su u Beču precizno pobrojali: od iseljeničke podgrupe White Boys, koja na svojoj web stranici promovira rasizam, preko keltskog križa koji se često nađe na Torcidinim transparentima, spornih majica s natpisom 'Hajduk jugend' pa do prijetnji povjesničaru Tvrtku Jakovini, koji je kritizirao huligansko koketiranje s nacističkim idejama.

'Dakle, nema sumnje da je veliki transparent Torcide koji sadrži zastavu Konfederacije bio korišten u svrhu izražavanja rasističke ideologije 'bijele nadmoći', kojoj nema mjesta u nogometu', stoji u presudi iz Beča.

Podsjetimo, Hrvatski nogometni savez u nekoliko je navrata kaznio Hajduk zbog spornog transparenta na sjeveru stadiona, no Splićani su se pobunili jer nigdje u propisima nije bila precizno navedena zabrana. Navijači su se, pak, opravdavali tvrdnjom da žele manifestirati otpor juga prema sjeveru Hrvatske.

Situacija ubuduće je prilično jasna...