DERBI NA HRVATSKI NAČIN

Rasizam, psovke, baklje, prekid i optužbe

01.06.2009 u 17:15

Bionic
Reading

Dok su oči prosječnog gledatelja na Poljudu te onih pred TV ekranima pratile zbivanja na travnjaku, oko njega događalo se puno toga zanimljivog

Dinamo je do startne prednosti od 2:0 na Poljudu stigao vrlo brzo, a opći je dojam da je tome kumovalo Mišino miješanje momčadi, u koju je postavio pet novih imena. Shvatio je to trener Hajduka i već u šestoj minuti na zagrijavanje je poslao Josipa Skoku, ali ga je uveo u igru kad su 'konji već utekli iz štale'. Imao je sreću što je Jurčić zbog ozljede iz igre morao povući dotad najboljeg igrača na terenu, Igora Bišćana, pa se Hajduk sa Skokom lako obračunao s 'modrima' koji su ostali bez najvažnijeg igrača.

Osim dvojici najiskusnijih igrača, derbi će ostati u sjećanju mladome Sinjaninu Vukušiću koji je u svom drugom nastupu, četiri dana uoči 18. rođendana, postigao prvijenac u dresu 'bilih', i to najvećem rivalu.

Riječ, dvije zaslužuju i treneri, koji kao da su uoči zadnje utakmice zamijenili uloge. Miše je uoči sučeva zvižduka čestitao Dinamu na dvostrukoj kruni, a i nakon utakmice davao je pomirljive izjave. S druge strane, Jurčić je od prve do zadnje minute skakao na svaku sučevu odluku, gestikulirao i vikao prema svojim igračima, kao da im baš ništa nije uspio reći prije utakmice.

Vidjeli smo i nekoliko neizbježnih ružnih detalja koji su obilježili derbi. Prije svega opetovano rasističko hukanje prema Chagi, Sammiru, ali i Hrgoviću, koje će Hajduk sasvim sigurno opet skupo koštati. Službenim osobama nije nezapaženo prošao ni legendarni transparent 'White Boys' zbog kojeg je Hajduk već platio 60 tisuća kuna. Naravno, nije moglo ni bez bakljade i petominutnog prekida zbog dima.

Nakon izlaska s travnjaka na putu prema svlačionici jedan je navijač grubo uvrijedio Mirka Hrgovića spominjući mu mrtvog oca, na što je Hrgović burno reagirao i uzvratio. Ni kriv ni dužan nastradao je oružar Hajduka Miro Čolak koji je pokušao zaštititi Hrgovića i odvesti ga prema svlačionici, no igrač ga u prvi mah nije prepoznao, pa ga je odgurnuo.

Za šlag na torti pobrinuo se, a tko drugi nego neizbježni Zdravko Mamić, kojem je na putu iz svečane lože prema salonu zasmetala primjedba jednog od bivših čelnih ljudi skupštine Hajduka Marka Luetića. Maminjo je osuo paljbu po Luetiću i njegovom društvu. Sočne psovke i ukradena prvenstva letjeli su s jedne na drugu stranu, da bi Mamić pozvao društvo na fizički obračun pod uvjetom da dođu jedan po jedan. Sve je, na sreću, ostalo u granicama verbalnog delikta, jer je i ovoga puta hrvatska policija potvrdila da je najbolji igrač hrvatskog derbija.

Uoči i nakon utakmice priveli su uobičajenih 70-ak navijača, a nije prošlo ni nezapaženo da drugi put zaredom na jugu stadiona gdje su smješteni BBB-i nije zapaljena nijedna bengalka. Još da policija tako pročešlja i sjever, zaslužila bi čistu peticu.

I za kraj treba spomenuti da je na dan utakmice Hrvoje Vejić uz blagoslov kluba otišao u Ploče gdje je dao glas bratu Krešimiru na lokalnim izborima, a kandidat HDZ-a je i postao gradonačelnik.