KOLAČ SVE UKUSNIJI

Dinamo za dva pretkola dobiva 25 milijuna kuna

29.10.2009 u 19:48

Bionic
Reading

Reformom Kupa Uefe, koji će se od sljedeće sezone zvati Europska liga, znatno su uvećane i premije za sudionike

Tako se hrvatskom prvaku Dinamu, ujedno i jedinom našem predstavniku u kvalifikacijama Lige prvaka, u slučaju ponavljanja rezultata od protekle dvije sezone nudi lijepa svota. Već samim osvajanjem domaćeg naslova 'modri' su zaradili premiju od 200.000 eura, čemu će se pridodati još 130.000 zbog direktnog plasmana u drugo pretkolo Lige prvaka.

Taj rang ekvivalent je lanjskog prvog pretkola, gdje su Dinamo u posljednjem razdoblju dočekivali azerbajdžanski Khazar i sjevernoirski Linfield. Prođe li tu stepenicu, u Maksimiru će biti bogatiji za dodatnih 130.000 eura.

Sljedeće pretkolo, koje je u posljednje tri sezone Dinamu donosilo putovanja u Litvu i dva puta Sloveniju, ujedno je i posljednja prepreka za plasman u skupine Europske lige. Prođe li je Dinamo, zaradit će premiju od dodatnih čak 2.1 milijun eura.

Slijedi četvrto, posljednje pretkolo Lige prvaka, i ako Dinamo uđe među elitu zaradit će ukupno 7.1 milijun eura. Ako, kao u proteklom razdoblju, padne na posljednjoj stepenici (iako će mu idućeg ljeta protivnici biti lakši), opet neće otići praznih džepova.

Ispadanjem iz četvrtog pretkola put bi nastavili u skupinama Europske lige, što bi im automatski donijelo novih milijun eura. Za svaku pobjedu u tom natjecanju dobili bi još 40.000 eura, za bod dvostruko manje, a za plasman u proljetni dio natjecanja još 200.000.

Kada se podvuče crta, računica kaže sljedeće: Dinamo već sada ima 330.000 eura u džepu, dok bi prolaskom dva pretkola u kojima će biti nositelj klubu osigurao ukupno 3.56 milijuna eura (ako se u Europskoj ligi ne osvoji ni bod u šest nastupa). Prođu li i četvrto pretkolo, u kojemu vjerojatno neće biti nositelji, i uđu u Ligu prvaka, utržak bi bio dvostruko veći.

Premije se isplaćuju na kraju sezone.