DINAMOVA KRUNA

Jurčić posložio, Mandžukić daje ton

18.05.2009 u 10:07

Bionic
Reading

Četvrtu godinu u nizu, pehar za naslov nogometnog prvaka Hrvatske ostat će u Maksimiru. Dinamo je gotovo privatizirao ovo natjecanje iako je ove godine put do krune bio znatno trnovitiji nego do sada

Zahvaljujući razbuđenom Hajduku, imali smo priliku gledati zanimljivo prvenstvo, no Dinamo je još uvijek bolja momčad i zasluženo je uzeo naslov. Bude li u Splitu strpljenja za nastaviti zacrtanom stazom, iduća sezona nudi još veću neizvjesnost i smiješi se nova borba do posljednjih kola.

Glavna tema ovoga proljeća bili su suci, oba velikana puno su 'kokodakala'. Istina nije na pola puta, ona je na drugoj strani. I jedni i drugi tradicionalno su, kada se sve zbroji i oduzme, bili u boljoj situaciji od svojih protivnika, a na proljetnim derbijima domaćini su imali sudački kriterij koji njima odgovara. U Splitu je Bebek promatrao rat, u Zagrebu Marić revolveraški vadio kartone.

No Dinamo može mirne duše proslaviti naslov. Mandžukić je dokazao da je na dobrom putu da postane svjetska klasa, a nekoliko koraka iza njega u klasu se pretvara i Sammir. Svi iz terceta trenera (Ivanković, Vlak, Jurčić) imaju dio zasluga, no srčani Jurčić furiozno je odradio svoj posao i u vrlo kratkom roku vratio puls u anemičnu Dinamovu igru koju je naslijedio.

Dinamo - Slaven Belupo 2:0

Osim rezultata i famoznog umjetničkog dojma kojim se opterećuju svi maksimirski treneri, Jurčić je zaradio još jedan golemi plus. Igračku renesansu ostvario je oslanjajući se na Dinamove klince, što su tribine ekspresno registrirale i prihvatile. Lovren, Tomečak i Badelj čine mu nezamjenjivi dio momčadi, a spremnima za pomoći pokazali su se Barbarić i Kelava. Nema puno europskih klubova koji se mogu pohvaliti tolikim brojem dvadesetogodišnjaka iz vlastitog inkubatora. Pogotovo ne onih koji s takvim kadrom osvajaju naslove.

Još uzvrat kupa i Dinamo može 'na godišnji'. Momčad trenutačno izgleda vrlo solidno, i uz tri pojačanja (ljevak, stoper i napadač) te zadržavanjem postojećeg kadra mogu se posvetiti pripremi za najperspektivniji juriš u europsku elitu. Ako ode Mandžukić, takva mogućnost otpada. Iako Dinamo obiluje kvalitetnim pojedincima i nogomet je momčadski sport, riječ je o uvjerljivo najboljem i najmoćnijem pojedincu HNL-a, koji dobivanjem na konstantnosti može još puno napredovati.