IZBORI PRED VRATIMA

Hajduk postao političko bojno polje

15.05.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Kako se približavaju lokalni izbori, situacija u Splitu, kao i drugdje, sve je napetija, a kao jedan od najdražih frontova za skupljanje političkih bodova nametnuo se Hajduk

Bio bi Hajduk još moćnije oruđe kada bi imao realne izglede za trofeje, no i ovako je najpopularnija pojava grada pod Marjanom i oko njega se lome politička koplja.

'Da je indijanac, Željko Kerum zvao bi se Bijeli prah', izjavio je Ranko Ostojić i po enti put dokazao koliko je niska razina predizborne retorike u Hrvata. Isti kandidat se i distancirao od 'diteta puka', ali i naglasio da Hajduk mora ostati u većinskom gradskom vlasništvu.

Željko Kerum, jedan od najvećih dioničara i pretendent na kontrolni paket, zadnjeg dana prije predizborne šutnje sasuo je drvlje i kamenje na Ivana Kureta, svojeg protukandidata koji je predsjednik Nadzornog odbora kluba.

'Ljudi od mene traže očitovanje, ali ja nemam nikakvu funkciju u klubu. Hajduk vodi Uprava na čelu s Kuretom i oni su katastrofa. Upozoravao sam ih da će potrošiti sav novac i da neće imati od čega živjeti, i to se događa. Umjesto da 80 milijuna kuna od dioničara stave kao depozit u banku i ubiru kamate, oni novac drže na računu i ne zarađuju ništa', optužio je za nesposobnost svojeg konkurenta Kerum i tako otvorio raspravu.

I Ostojić je udario na Kureta:

'To jedino u vašoj stranci ima. Hajduk je imao 180 milijuna kuna duga i sve su 'posušili', jedino kod vas se iz duga stvara nova vrijednost. Ako si ti predsjednik Nadzornog odbora, otiđi u Hajduk i riješi stvar, izgubili su i prvenstvo i kup. To je splitska firma koja mora raditi kako treba', rekao je Ostojić i dobio 'povratnu loptu'.

'Znamo mi da tebi, Ranko, Hajduk nije važan. Ovdje treba raditi i nećemo dopustiti da rasturiš sve što smo napravili i ponovno vratiš menadžere', poručuje Kuret.

Udaranje ispod pojasa i govor nultog stupnja tolerancije glavna su obilježja politike uopće, a Hrvatska ima vrlo istaknutih kandidata za eventualnu olimpijadu. Ipak, iz tog mulja i neki zanimljivi podaci izađu na površinu. Dubrovačka republika izdržala je stoljećima prvenstveno zato što je knezove mijenjala svakih mjesec dana. Predizborne kampanje bile su svakodnevica i nepravilnosti su češće izlazile na vidjelo.