DINAMO - HAJDUK 3:0

'Modri' na korak do dvostruke krune

13.05.2009 u 20:12

Bionic
Reading

Šesti put o pobjedniku hrvatskog nogometnog kupa odlučuju Dinamo i Hajduk, a nakon prvog dvoboja odigranog na Maksimiru Dinamo na uzvrat u Split putuje s velikom prednošću od 3:0

Pred više od 20 tisuća gledatelja, u lijepom ambijentu, Dinamo je već u prvom dvoboju riješio pitanje pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa. Dinamov sjever izvjesio je poruku 'Samo jedno mjesto zove se dom', nastavljajući tako kampanju za očuvanje Maksimira, a njihovi ljubimci na terenu upisali su novi rez u povijesti kluba.

Genijalna akcija Igora Bišćana kojom je podsjetio na svoje najbolje dane iz Liverpoola, te sigurna egzekucija Marija Mandžukića dovele su Dinamo u prednost, a nakon povlačenja Vrdoljaka u šesnaestercu i pogotka Sammira s bijele točke, 'modri' su najavili obranu naslova.
Jedan od najvažnijih aktera ovog susreta bio je sudac Marić iz Daruvara. Iako Hajduk u susret nije ušao ratoborno kao prilikom posljednjeg derbija na Poljudu, kartoni su frcali na sve strane. Dva brutalna starta na Mandžukiću (Jurica Buljat i Siniša Linić) pretvorio je u dva izravna crvena kartona i tako drugo poluvrijeme lišio neizvjesnosti. Sličan kriterij primjenjuje se u derbijima zemalja u kojima rivali teže loptačkom nadmetanju, gdje grubost nije u prvom planu. Ova promjena kriterija u odnosu na arbitražu suca Bebeka u Splitu bila je više nego šokantna, ali bilo bi lijepo kada bi se takav trend, bez iznimaka, nastavio i ubuduće.

Drugo poluvrijeme i Torcida i BBB-i su otvorili velikim transparentima. Dalmatinci su izvjesili golem Hajdukov šal, a dok su BBB istaknuli internu poruku. Na terenu je nastavak otvorio Ilija Sivonjić pogođenom stativom, a točku na 'i' trećeg derbija sezone pogotkom glavom stavio je najbolji igrač susreta Mario Mandžukić. Oko tisuću navijača Hajduka se hrabro nadglasavalo, no brojniji protivnik te rezultatski kolaps nisu im ostavili prilike za vokalni trijumf. Na terenu, jer je Hajduk s dva igrača manje uspio pokazati zube, samo zahvaljujući prisebnom vrataru Butini brojčano nadmoćni Dinamo susret je završio prazne mreže. Obrane Ibričićeva slobodnjaka i Kalinićevog zicera ulaze u kategoriju bravura i Dinamo je rutinski zatvorio utakmicu te u Split odlazi s čini se s nedostižnom prednošću.

Nakon što je lani u prvoj utakmici finala Kupa (također 3:0), Mandžukić zabio dva gola, ponovljenim učinkom sjajni se Slavonac na listi strijelaca finala Kupa između Dinama i Hajduka s četiri gola izjednačio sa Slavenom Zambatom.

DINAMO - HAJDUK 3:0

ZAGREB - Stadion Maksimir - 20.000 gledatelja; Sudac: Bruno Marić (Daruvar);

Strijelci: 1:0 Mandžukić (13), 2:0 Samir (29-11 m), 3:0 Mandžukić (56)

Žuti kartoni: Bišćan, Mandžukić, Vrdoljak, Lovren, Hrgović/Ibričić, Pandža, Šerić

Crveni kartoni: J.Buljat (34), Linić (45)

DINAMO: Butina - Lovren, Bišćan, Barbarić, Hrgović - Tomečak, Vrdoljak, Badelj (od 76. Chago), Sammir (od 90. Ibanez) - Mandžukić, Sivonjić (od 84. Tadić)

HAJDUK: Subašić - M.Buljat, Vejić, Pandža (od 31. J.Buljat), Šerić - Gabrić, Skoko, Linić, Tomasov (od 37. Maloča) - Ibričić (od 88. Bartolović) - Kalinić